Hoppa till huvudinnehåll

Norska Stortinget gav grönt ljus för att avveckla pälsnäringen

Minnesstund i Stortinget 1.8.2011.
Minnesstund i Stortinget 1.8.2011. Bild: EPA / Erlend Aas stortinget

Sent på torsdag kväll godkände det norska Stortinget, motsvarande vår riksdag, att landet ska gå in för att lägga ner pälsnäringen fram till år 2025.

Ärendet debatterades i flera timmar och röstningsresultatet blev klart först kring midnatt. Rösterna föll 101 mot 68.

Det var särskilt Senterpartiet och Arbeiderpartiet som röstade mot förbudet, medan socialdemokratiska Venstre lobbat för reformen och förkunnade att det vara glädjens dag för djuren.

Pälsnäringsförbudet har diskuterats länge och kraven på pälsdjursnäringen har redan skärpts tidigare.

När frågan senast debatterades för två år sedan beslöt den norska regeringen att pälsnäringen får fortsätta, med villkoret att man går in för ”en hållbar utveckling inom pälsnäringen”.

I fjol beslutade den norska regeringen emellertid att lägga fram ett lagförslag och låta Stortinget bestämma om ett eventuellt förbud.

”Kompensationen för näringsförbudet räcker ingenvart”

Partier som är emot att pälsnäringen avvecklas har tidigare uttryckt en oro för att pälsfarmarna utlovats en alltför liten kompensation med tanke på att de förväntas upphöra med sin näring senast år 2025.

Senterpartiet menar att beslutet kan leda till ekonomisk katastrof för många av landets 200 pälsdjursfarmare. Enligt partiet måste staten ge full kompensation till alla aktörer som drabbas av näringsförbudet, enligt samma princip som då staten tvångsförvärvar egendom.

Regeringen har föreslagit pälsfarmarna en kompensationssumma på totalt 500 miljoner kronor, men enligt många gårdsägare räcker inte summan någonvart. I maj togs ett beslut om att avlägsna maximibeloppet för kompensationen.

Trots löften om miljoner kronor i ersättning, uppger många pälsfarmare för norska medier att de kommer att gå med stora förluster. En pälsfarmare berättar för NRK att han kompensationen till trots uppskattar sig få en räkning på kring 10 miljoner kronor. För en annan betyder det att han måste lägga ner hela sin gård.

Pälsfarmarnas intresseorganisation Norges Pelsdyralslag har tidigare lovat att låta en domstol ta ställning till saken ifall förbudet går igenom.

Källor: Aftenposten, NRK