Hoppa till huvudinnehåll

Poddar, kreativt valinnehåll och den tvåspråkiga kulturserien Egenland – Svenska Yle premierade det bästa innehållet 2018

Egenlands redaktion tar emot priset på scen.
Redaktionen för Egenland tog emot priset för årets mångmediala innehåll. Egenlands redaktion tar emot priset på scen. Egenland

Svenska Yle delade den 14 juni ut sina årliga innehållspriser på Korjaamo i Helsingfors. Bland pristagarna fanns bland annat Ted & Kaj, Hoppsorna och miljövänligt resande när “Dan och Tino räddar världen”.

“I år belönar vi allt från barnprogram till innehåll med stark samhällelig relevans. Det som förenar dem är en stor kreativitet och en förmåga att tänka i helt nya banor. Alla de här innehållen har också blivit viktiga för vår publik och skapat ett ovanligt starkt engagemang, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Ted & Kaj
Ted & Kaj. Ted & Kaj Bild: Eva Lingon ted & kaj

Ted & Kaj – årets insats

Priset för årets insats gick till Ted Forsström och Kaj Korkea-aho.

Fenomenet Ted & Kaj har erövrat Svenskfinland. Varje vecka tar tusentals människor del av vad duon har att säga, och när de under hösten mött sin publik har de dragit fulla hus. Med humor och intelligens har Ted & Kaj blivit ett fenomen i Svenskfinland med en helt unik relation till sin publik.

Här kan du lyssna på Teds & Kajs podd.

Egenland-ohjelman juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala Porin Reposaaressa, taustalla lautaseinää, teksti Reposaaren VPK.
Egenland reser Finland runt. Egenland-ohjelman juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala Porin Reposaaressa, taustalla lautaseinää, teksti Reposaaren VPK. Bild: Yle / John Stark Räfsö

Egenland – årets bästa mångmediala innehåll

Priset för årets bästa mångmediala innehåll gick till redaktionen bakom Egenland

Det innovativa teamet bakom den tvåspråkiga kulturserien Egenland har skapat ett unikt koncept som startar med tips från publiken, bärs fram av starkt bildberättande och utmynnar i ett mångmedialt innehåll som portioneras ut i varierande former i olika kanaler och på olika plattformar. Med naturlig charm och gott humör tar programledarna Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala oss till oväntade platser där vi får möta fascinerande personligheter och uppiggande original.

Här kan du titta på Egenland.

En animerad gul figur rider på en häst i vardagsrummet.
Hoppsorna En animerad gul figur rider på en häst i vardagsrummet. Bild: Jenny Jokela/Buu-klubben animation,Buu-klubben,musikvideor,barn (familjemedlemmar)

Hoppsorna – årets bästa videoinnehåll

Priset för årets bästa videoinnehåll gick till Monika Vikström-Jokela och Janne Lindberg.

De underfundiga sångtexterna i Hoppsorna, som präglas av lekfull ordglädje och färgsprakande kreativitet, har skapats av en begåvad ordkonstnär som vet vad som går hem hos de allra minsta. Sångerna har animerats på ett färgglatt och mobilvänligt sätt, för att finnas till hands när det är dags för barnet att leka, klä på sig eller klappa hunden. Helheten är en del av Piki-BUU, där Svenska Yle varit en föregångare inom Yle genom att skapa innehåll riktat till barn under 3 år.

Här kan du titta och lyssna på Hoppsorna.

Två leende kvinnor framför ljus bakgrund
Hannah Norrena och Eva Frantz. Två leende kvinnor framför ljus bakgrund Bild: Ilmari Fabritius Hannah Norrena,Eva Frantz,poddar

Relationspodden Norrena & Frantz – årets bästa audioinnehåll

Priset för årets bästa audioinnehåll gick till Eva Frantz, Hannah Norrena och Annika Löfgren.

Den talangfulla och slagkraftiga duon har med hjälp av sin smarta producent lyckats skapa en relation till halva Svenskfinland. Här får lyssnaren berätta vad hen har på hjärtat och alltid räkna med att någon tar ens parti. Samtidigt är duon inte rädd för att dela med sig av sina egna erfarenheter och säga sin åsikt, även då sanningen svider.

Här kan du lyssna på Norrena & Frantz.

Rolf Schwartz portsätt som seriesida med pratbubbla och texten "Hur kan Östersjön räddas?"
Femtioelva frågor behandlade publikens valfrågor. Rolf Schwartz portsätt som seriesida med pratbubbla och texten "Hur kan Östersjön räddas?" Bild: Rolf Schwartz val,politik,partier,Östersjön,rolf schwartz

Femtioelva frågor – årets bästa webbinnehåll

Priset för Årets bästa webbinnehåll gick till teamet bakom Svenska Yles valsatsning Femtioelva frågor.

Genom att jobba tillsammans med publiken och söka svar på vanliga människors frågor, lyckades det här projektet skapa engagemang på ett nytt sätt. Satsningen gjorde riksdagsvalet begripligt och relevant för många i vår publik genom att fördomsfritt ge makten åt den och låta publiken styra en del av vår valbevakning.

Här kan du läsa mer om Femtioelva frågor.

Logo för äventyret. Dans och Tinos ansikten utklippta. Mellan dem texten "Dan och Tino räddar världen.
Dan Granvist och Tino Oksanen. Logo för äventyret. Dans och Tinos ansikten utklippta. Mellan dem texten "Dan och Tino räddar världen. Resa,Dan & Tino räddar världen

Dan och Tino räddar världen – årets bästa someinsats

Priset för årets bästa innehåll i sociala medier gick till Dan Granqvist, Tino Oksanen och Björn Karlsson.

En satsning som inte bara engagerat publiken utan även träffat rätt vad gäller ämne, tilltal och tillvägagångssätt. Teamet lade bokstavligen sig själva i blöt och skapade ett spännande innehåll samtidigt som de visade att det är möjligt att resa utomlands med ett litet ekologiskt fotavtryck.

Här kan du se Dan och Tino räddar världen.

porträtt av Ann-Catrin Rosenberg, projektledare för BUU-klubben
Ann-Catrin Rosenberg. porträtt av Ann-Catrin Rosenberg, projektledare för BUU-klubben Bild: Yle Kuvapalvelu Buu-klubben,Ann-Catrin Rosenberg

Svenska Yles språkpris 2018 – Ann-Catrin Rosenberg

Med sitt osvikliga språköra stöder Ann-Catrin Rosenberg såväl Buuklubbsledare som utomstående produktionsbolag språkligt. Hon skapar också egna lyriska texter och skriver om och bearbetar gamla texter som efter hennes hantverk får stort genomslag hos den kräsna publik som småbarn och deras föräldrar kan vara.

Marianne Sundholm.
Marianne Sundholm. Marianne Sundholm. Bild: Barbro Ahlstedt Journalist,Svenska Yle,marianne sundholm

Marianne Sundholm – Den gyllene räven

Svenska Yles jämställdhetspris 2018 gick till Marianne Sundholm.

Marianne Sundholms välgenomtänkta och analytiska inslag och artiklar med jämställdhetstanke synar den absoluta makten med jämställdhetsglasögon.

Linus Lång
Linus Lång. Linus Lång Bild: Yle/Joakim Kosk tipsmaskinen

Linus Lång - Språkblomman

Språkblomman 2018 gick till Linus Lång

För sitt stora engagemang i svenska ortnamn och för att han lyft fram frågan om att det behövs lagstiftning kring ortnamn.