Hoppa till huvudinnehåll

Polisen bekräftar: Ylejournalist misstänks för ärekränkning

Ohjaaja Aku Louhimies.
Filmregissör Aku Louhimies Ohjaaja Aku Louhimies. Bild: Yle/Anne Hämäläinen Aku Louhimies,Yle Arkivet

Helsingfors polisinrättning bekräftar för Svenska Yle att en förundersökning pågår i fallet där en Ylejournalist misstänks för grov ärekränkning.

Kriminalkommissarie Pekka Hätönen vid Helsingforspolisen kan ändå inte gå ut med namnen på de personer som är inblandade, men bekräftar huvuddragen i fallet, samt att det handlar om grov ärenkränkning.

Ilta-Sanomat avslöjade tidigare på fredagen att journalisten Sara Rigatelli vid Yle misstänks för grov ärekränkning av filmregissören Aku Louhimies.

Regimetoder kritiserades

Yle publicerade för över ett år sedan en artikel där Aku Louhimies arbetsmetoder kritiserades. Louhimies ska ha använt sig av tvivelaktiga och sadistiska metoder för att få till stånd det slutresultat han önskade i sitt regiarbete.

Det var ett antal kvinnliga skådespelare som sade sig ha utsatts för kränkande behandling vid filminspelningarna.

Aku Louhimies tillbakavisade kritiken och bad om en rättelse av Yle.

Vid Yle svarade den finskspråkiga nyhetsredaktionens chefredaktör Jouko Jokinen då att rapporteringen inte innehöll något som behöver rättas.

BBC bröt samarbete med Louhimies

Louhimies bad polisen utreda fallet efter det att Rigatelli ska ha tipsat det brittiska rundradiobolaget BBC om kritiken mot Louhimies.

BBC ville anlita Louhimies för en tv-produktion, men drog öronen åt sig och bröt samarbetet.

Artikeln uppdaterad 14.6.2019 klockan 13.21 med en rättelse av filmregissörens namn - från Aki, som det tidigare stod, till Aku Louhimies.