Hoppa till huvudinnehåll

Teaterfolk i Borgå är oroliga över Teatteri Soittorasia – verksamheten hotar att upphöra inom ett par veckor

På bilden syns ett stort gult trähus med rött tak.
Den här byggnaden vill Borgå stad sälja. På bilden syns ett stort gult trähus med rött tak. Bild: Yle/Mira Bäck trähus,träbyggnader,Borgå,Finnby (Borgå),Finnby teaterhus

Borgå stad vill sälja fastigheten i Finnby där teatern är verksam och hyreskontraktet upphör i slutet av juni. En medborgaradress ska försöka rädda teatern.

Staden bryter hyreskontraktet för det hus teatern använder på grund av att staden vill sälja fastigheten. Det nuvarande hyreskontraktet upphör den 30 juni.

Byggnaden har varit till salu i drygt ett år. Under den här tiden har staden bara fått in ett erbjudande, som upplevdes för litet. Den beskyddade fastigheten är i behov av renovering.

De sista föreställningarna spelas den 26 juni.

Försök att rädda teatern

Ett invånarinitiativ har startats för att rädda teatern.

- Vi har inte gett upp. Teaterhuset behövs för att verksamheten kan fortsätta, växa och utvecklas, säger Teatteri Soittorasias grundare, teaterchef Pentti Kinosmaa.

Kinosmaa har ett önskemål till Borgå stad.

- Önskemålet är att staden skulle ge oss en möjlighet. Verksamheten skulle gynna staden i flera år framåt, dels i skatteintäkter och i jobb, och dels även av de tjänster som vi producerar. Det skulle vara viktigt att se verksamheten som en möjlighet och inte som ett hot.

Teatteri Soittorasia har gett grundutbildning i teaterkonst till ungefär 130 barn och ungdomar. Enligt teatern besöks föreställningarna av ungefär 5 000 åskådare årligen.

Artikeln baserar sig på Porvoon teatteriväki on huolestunut teatteri Soittorasiasta – Toiminta uhkaa loppua parin viikon sisällä skriven av Saara Hirvonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland