Hoppa till huvudinnehåll

Toronto Raptors skrev baskethistoria – blev första kanadensiska lag att vinna NBA-titeln

Toronto Raptors-spelare lyfter bucklan
Toronto Raptors vann sin första NBA-titel. Toronto Raptors-spelare lyfter bucklan Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH Basket,NBA,Toronto Raptors

Golden State Warriors fick en sista chans att förlänga finalserien men Stephen Curry missade sitt trepoängsskott då några sekunder återstod. Det enda kanadensiska laget i ligan, Toronto Raptors, grejade segern på bortaplan och tog sin första titel i NBA.

Toronto Raptors missade chansen att avgöra NBA:s finalserie på hemmaplan i onsdags. En ny chans fick man i natt på bortaplan och laget tog den.

Raptors besegrade de två senaste årens mästare Golden State Warriors med 114–110 och laget fick fira klubben första NBA-titel.

– Warriors gjorde det inte lätt för oss, det finns en orsak till varför de har varit bäst de senaste åren. Vi lyckades behålla fokus i den här matchen, säger Torontos Fred VanVleet till ESPN efter segern.

Slutskedet på matchen blev en riktigt nervigt. Toronto ledde matchen med en poäng då 9,6 sekunder återstod att spela.

Golden State Warriors fick ett sista anfall och bollen hamnade hos Stephen Curry. Curry gick för en trepoängare men missade och Warriors guldchans rann ut i sanden.

Leonard satte sista spiken i kistan

I den sista sekunden fick Raptors två straffkast och Kawhi Leonard spikade slutresultatet till 114–110. Leonard utsågs också till mest värdefulla spelare i finalserien.

– Det här är det som jag jobbar för. Vi ska njuta av den här titeln tillsammans, säger Leonard.

– Spelarna och tränarna har varit helt otroliga. Vi har växt som lag och bevisat att det behövs ett lag även utanför USA:s gränser, säger Raptors gernal manager Masai Uriji.

Kawhi Leonard jublar
Kawhi Leonard blev MVP i finalserien. Kawhi Leonard jublar Bild: AFP / Lehtikuva Basket,NBA,Kawhi Leonard

Golden State Warriors spelade utan storstjärnan Kevin Durant i den sjätte finalen. Durant slet av hälsenan i den femte finalen i onsdags.

Laget åkte dessutom på ett nytt bakslag i nattens match då Klay Thompson, som var bästa poängplockare, åkte på en knäskada i den tredje perioden och var tvungen att bryta.

Resultat:

Golden State Warriors – Toronto Raptors 110–114

Toronto mästare efter 4–2 i matcher