Hoppa till huvudinnehåll

Villkorligt fängelsestraff för M/S Mässkärs skeppare

M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar.
M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar. M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar. Bild: Robin Bokull Sjöolycka,jakobstad

På fredag kom domen mot skepparen och en av ägarna av kryssningsbåten M/S Mässkär som sjönk utanför Ådöns fiskehamn i Jakobstad i augusti förra året. Skepparen döms till villkorligt fängelse och ägaren till bötesstraff.

Det var den andra augusti ifjol som kryssningsbåten M/S Mässkär sjönk utanför Ådö fiskehamn i Jakobstad. Alla passagerare som fanns ombord räddades av personer med båtar som kom till undsättning.

Under rättegången har skepparen sagt att han trodde sig ha haft den behörighet som krävdes för att framföra kryssningsbåten.

Under utredningens gång har det dock framkommit att så inte var fallet.

Båten lämnade också hamnen med för många passagerare. Allt som allt 27 personer var ombord, det vill säga tre personer för mycket.

Orsaken till att båten hamnade i sjönöd var att skepparen inte öppnat en kylvattenventil, vilket ledde till att ljuddämparen överhettades och brann och då uppstod ett hål i aktern som gjorde att båten tog in vatten.

Villkorligt fängelsestraff för skepparen

Enligt tingsrätten har skepparen genom grov oaktsamhet som befälhavare på fartyget utsatt passagerarna för allvarlig fara.

Skepparen ringde inte genast till sjöräddningen eller till 112. Han gav inte heller några anvisningar till passagerarna.

Tingsrätten anser att skepparen agerat passivt och att passagerarnas möjligheter att klara sig varit helt beroende av utomståendes hjälp.

Skeppare döms för framkallande av fara, underlåtenhet att se till fartyget är sjövärdigt och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap till ett villkorligt fängelsestraff på 40 dagar.

Båtens ägare döms i sin tur för sjötrafikförseelse till ett bötesstraff på 510 euro.

Vi har försökt nå skepparen och ägaren för en kommentar.

Läs också