Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Ny seger tar Kanada till slutspel – Nya Zeeland försöker öppna poängkontot

Efter en krampaktig och knapp seger i premiären är Holland nu på jakt efter en ny trepoängare. En seger mot Kamerun säkrar avancemang för de holländska damerna. Kameruns nyckelmatch kommer i den sista omgången och en storförlust i dag skulle försätta laget i ett svårt läge. Senare ikväll drabbar Kanada och Nya Zeeland ihop.

Holland–Kamerun, Grupp E

Kl. 16.00, Stade du Hainaut, Valenciennes, TV2 och Arenan.
Kommentator: Christoffer Herberts.

Regerande Europamästaren Holland inledde med en krampaktig och knapp 1–0-seger över Nya Zeeland, enda målet inprickat på stopptid av inhopparen Jill Roord. En ny holländsk trepoängare säkrar avancemang, mot ett Kamerun som föll med matchens enda mål mot Kanada i premiäromgången.

Holländsk invasion i norra Frankrike

Matchorten Valenciennes ligger på gränsen till Belgien, knappa två timmars bilväg från Holland. Staden har färgats orange inför lördagens match, men lågt räknat 13.000 holländska fans på plats.

Blir bra tryck på läktarna när det nederländska laget surfar vidare på succévågen från hemma-EM för två år sedan. Men VM-premiärnerverna framgångsrikt lugnade kan publiken göra sitt för att föra favoriten till en ny seger

Kameruns smartaste mål: hålla siffrorna nere?

Ett tema i VM är bristen på oavgjorda matcher, bara en av 20 matcher har slutat med delad pott hittills. Det betyder också att allt talar för att en tredje plats i gruppen med tre poäng räcker för avancemang, förutsatt att målskillnaden är tillräckligt bra.

Målvakten Annette Ngo Ndom rusar ut från sitt mål och stoppar ett skott från Christine Sinclair.
Målvakten Annette Ngo Ndom lär bli en nyckelspelare för Kamerun mot Holland. Målvakten Annette Ngo Ndom rusar ut från sitt mål och stoppar ett skott från Christine Sinclair. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Kanadas damlandslag i fotboll,Kameruns damlandslag i fotboll

Kamerun möter i sin sista gruppspelsmatch Nya Zeeland, och en knapp förlust mot starka Holland kombinerat en seger i sista omgången kan räcka långt för det afrikanska laget. En storförlust i dag gör läget betydligt värre. Och Kamerun har god chans att hålla siffrorna nere, landet har aldrig förlorat ett VM-möte med mer än ett mål.

Ingen holländsk idealelva ännu

Mångsidiga försvararen Anouk Dekker är tillbaka efter en avstängning som höll henne borta från premiären. Då saknas i stället Hollands viktiga mittback Stefanie van der Gragt som är skadad. Barcelonaförsvararen har spelat varje minut av Hollands matcher i VM 2015 och EM 2017.

Den holländska backlinjen ska ändå vara tillräckligt stark för att klara av Kameruns attacker. Blickarna vänds snarare framåt i banan, där sevärda stjärnor som Vivianne Miedema, Lieke Martens och Shanice van de Sanden var överraskande bleka i den första matchen.

Lieke Martens utmanar Katie Bowen.
Lieke Martens. Lieke Martens utmanar Katie Bowen. Bild: imago images / foto2press / All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,Nederländernas damlandslag i fotboll,Lieke Martens,Nya Zeelands damlandslag i fotboll

Kommentatorns tips:

Holland får bättre fart på sitt anfallsspel, men Kamerun kämpar hela vägen hårt för att hålla siffrorna nere. Nederländsk seger med 2–0.

Kanada – Nya Zeeland, Grupp E

Kl. 22.00, Stade des Alpes, Grenoble, Arenan.
Kommentator: Antti Koivukangas.

Känslan av deja vu hänger i luften när Kanada och Nya Zeeland möts i den andra gruppspelsomgången. För fyra år sedan drabbade lagen också samman i den andra gruppspelsomgången, och utgångsläget var då exakt samma.

I en målsnål och tillknäppt första omgång fick Kanada med sig en 1–0-seger över Kamerun medan Nya Zeeland föll knappt, sent och dramatisk mot Europamästarna Holland, 0–1.

Jonelle Filigno och Ali Riley möttes i Edmonton 2015.
Senast lagen möttes var i Edmonton 2015. Jonelle Filigno och Ali Riley möttes i Edmonton 2015. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Kanadas damlandslag i fotboll,Jonelle Filigno,Ali Riley

En seger för Kanada ser laget boka en biljett i slutspelet medan Nya Zeeland måste öppna poängkontot innan VM plötsligt är över.

Kanada var ineffektivt men dominant under sina första 90 VM-minuter. Nu är laget igång, stämningen i truppen verkar vara på topp och det är dåliga nyheter för Nya Zeeland.

Kanada rankas inför VM som världens femte bästa lag och tippas gå långt i turneringen men Nya Zeelands 1–0 seger i genrepet skvallrar om att kvaliteten i truppen finns.

Vad de säger?

Sophie Schmidt minns 0–0-matchen från förra VM:

”Nya Zeeland är ett hot i offensiven, det vet vi från förra VM där de visade sig vara en stor utmaning för oss. Det var inte lätt. De kämpar alltid till slut och ger sig aldrig, det kommer att bli en tuff match och vi måste vara redo att ge allt.”

Olivia Chance gläds åt omedelbar chans till revansch:

”I en turnering kan du inte gräva ner dig, det finns inte tid för det, du måste bara tänka på följande motstånd. Det är bra eftersom förlusten mot Holland var så hjärtskärande för oss. Det är bra att matchen kommer snabbt på, vi har lite glöd i magen när vi kammade noll senast. Nu måste vi få utdelning.”

Referentens tips

För fyra år sedan slutade mötet mellan lagen 0–0. Den här gången är Kanada två bollar vassare.