Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Orienteringsklassikern är här igen – dags för Venla och Jukola

Över 20 000 orienterare är på plats i Kangasala där damernas Venla- och herrarnas Jukolakavle avgörs den här helgen. Yle sänder direkt med referat på svenska.

Det har återigen blivit dags för det som brukar kallas orienterarnas julafton. Den 42:a upplagan av Venlakavlen och den 71:a av Jukolakavlen avgörs under lördagen och natten till söndag i Kangasala.

Damerna är först ut och Venlakavlen kör i gång klockan 14. Tävlingen har dominerats av svenska och norska lag de senaste åren och det är nu nio år sedan ett finländskt lag vann.

Tampereen Pyrintö har inlett säsongen starkt och kanske kan man bryta den svensk-norska dominansen. Laget lär i första hand utmanas av bland annat Halden SK (med Marika Teini som ankare), Fredrikstad SK, Alfta-Ösa OK och Stora Tuna OK.

I herrarnas Jukola är KooVee regerande mästare och laget lär vara med och kämpa om segern även den här gången.

IFK Göteborg vann tiomila i slutet av april har ett starkt lag på benen och även norska Tyrving IL och svenska OK Linné hör till favoriterna.

Yle sänder Venlakavlen med start klockan 13.45 i TV2 och på Arenan. Jukolakavlen avgörs precis som vanligt under natten och sändningen startar klockan 22.40.

Ni ser båda tävlingarna med referat på svenska.

Läs mera:

Kolumn: En sommarnatt i Kangasala

En stad i miniatyr byggs upp under Jukola som i år samlar över 20 000 orienterare i Kangasala. Den största charmen med orienteringsklassikern är att både elitidrottare och motionsorienterare ställs inför samma utmaningar, skriver Fredric Portin.