Hoppa till huvudinnehåll

Emil Lindhom blev sjunde i österbottninska FM-rallyt – sensorfel fällde Ingåbon från tätstriden

En rallybil susar fram på en grusväg.
Ingåbon Emil Lindhom hade tekniska problem i FM-rallyt i Österbotten. En rallybil susar fram på en grusväg. Bild: Merita Mäkinen rally,rallyförare,bilsport,motorsport,Västnyland,Ingå,Österbotten,Emil Lindholm

Den femte deltävlingen i rallyns FM-serie slutade i moll för Ingåbon Emil Lindholm. Före sista specialsträckan var Lindholm endast 3,1 sekunder efter täten, men ett tekniskt fel förstörde kampen om segern.

Mellantiderna från den avgörande specialsträckan gjorde gällande att Lindholm på allvar kämpar om segern i rallyt som kördes i Seinäjoki. Då Ingåföraren hade ungefär fyra kilometer kvar att köra slog bilmotorns varningssystem igång och ekipaget tappade farten.

Med 500 meter till mål vaknade motorn till liv igen, men det skedde för sent. Lindholm förlorade nästan två minuter till rallyts vinnarekipage Jari Huttunen – Antti Linnaketo.

- Det här var ett besvärligt rally. På fredagen var det svårt, justeringen av stötdämparna bråkade och på de regnhala vägarna funkade bilen inte som den borde ha gjort.

- Rally är rally och det kan hända allt möjligt. Vi vet inte varför bilen kvicknade till 500 meter före målet och skulle det ha skett tre sekunder tidigare hade vi kommit på sjätte plats i slutresultatet, säger en harmsen Emil Lindholm.

Upp och ner i FM-serien

Efter fredagens tre specialsträckor låg Lindholm på femte plats. På lördagen hade ekipaget bra fart och knappade in på täten hela tiden.

Rallyns FM-serie har den här säsongen varit en bergochdalbana för paret Emil Lindholm – Mikael Korhonen. I de första deltävlingarna gick det bra, men i det senaste rallyt tvingades ekipaget avbryta

Trots detta har duon lyckats behålla sin tredje plats i FM-serien. Nu ökade dock differensen till ledarduon. Teemu Asunmaa som kom tvåa i Österbotten leder serien före Juha Salo som var trea under veckoslutets rally.

FM-serien fortsätter sista veckoslutet i augusti. Före det deltar Lindholm – Korhonen i VM-deltävlingen i Jyväskylä i början av augusti.

- Före Jyväskylä ska bilen granskas och servas. Jyväskylärallyt är säsongens höjdpunkt, säger Emil Lindhom.

Resultaten från FM-rallyt i Österbotten:

1. Jari Huttunen – Antti Linnaketo Hyundai i20 WRC 53:50,6
2. Teemu Asunmaa – Jani Salo Skoda Fabia R5 + 1:21,9
3. Juha Salo – Topi Luhtinen Skoda Fabia R5 + 1:49,8

... 7. Emil Lindholm – Mikael Korhonen Volkswagen Polo GTI R5 + 3:03,3

Inofficiella ställningen i serien i SM1-klassen:

1. Teemu Asunmaa 102
2. Juha Salo 99
3. Emil Lindholm 67

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland