Hoppa till huvudinnehåll

Extra stökigt vid Helsingfors-Vanda just nu: "Reservera åtminstone en timme extra när du tar dig hit"

En terminal vid Helsingfors-Vanda flygplats på sommaren 2018.
Stökigt var det på flygplatsen också sommaren 2018. Arkivbild. En terminal vid Helsingfors-Vanda flygplats på sommaren 2018. Bild: Elise Tykkyläinen / Yle Helsingfors-Vanda flygplats

Framför terminal två finns nu en cirka 3,5 hektar stor byggnadsplats. Det medför problem i trafiken vid flygplatsen och långa köer kan uppstå, säger yrkeschaufförer. Enligt Finavia är det problem endast för dem som lämnar av eller hämtar passagerare vid ingången till terminal två.

Utbyggnaden av terminalen orsakar problem för såväl privatbilister som buss- och taxichaufförer. Rampen som tidigare ledde till terminalens andra våning har rivits.

Bilister som ska lämna av passagerare uppmanas köra till terminalens nedre ingång.

Enligt busschaufförerna Jukka Putkonen och Kari Ora uppstår det långa köer vid flygplatsen.

- Privatbilister bör reservera åtminstone en timme extra när de ska ta sig hit, säger Putkonen.

Busschaufförerna Jukka Putkonen poserar framför bussen utanför flygplatsen.
Jukka Putkonen och Kari Ora anser att det är svårt för privatbilister att navigera vid flygplatsen. Busschaufförerna Jukka Putkonen poserar framför bussen utanför flygplatsen. Bild: Axel Ridberg / Yle busschaufförer,Jukka Putkonen

Både Putkonen och Ora är verksamma inom beställningstrafiken och byggnadsarbetena påverkar deras vardag.

- Trafikstockningarna är hemska. Det finns sex parkeringsplatser för oss vid terminal två och det kommer många flyg och bussar på en gång, förklarar Ora.

Putkonen och Ora anser att det kan vara förbryllande för privatbilister att hitta rätt vid flygplatsen.

- Det borde finnas trafikdirigenter som dirigerar trafiken när man kör in på området. Det finns ingen här som man kan fråga hjälp av och det är svårt att se de tillfälliga lapparna som hänger någonstans tio meter upp i luften, förklarar Ora.

Båda två uppmanar att välja lokaltrafik eller taxi framför den egna bilen när man ska ta sig till flygplatsen.

Privatbilister läser inte skyltarna

Taxichauffören Jukka Roininen menar att trafikstockningarna också påverkar taxibilarna och anser att det främst är privatbilisternas fel.

- Taxichaufförerna vet hur man ska köra vid flygplatsen, men många privatbilister läser inte skyltarna tillräckligt noga och många försöker dessutom slinka förbi kön och då uppstår det problem, säger Roininen.

Taxibilarna vid Helsingfors-Vanda flygplats köar för att plocka upp passagerare
Taxibilarna väntar på sin tur att köra i väg till terminal 2 för att plocka upp passagerare. Taxibilarna vid Helsingfors-Vanda flygplats köar för att plocka upp passagerare Bild: Axel Ridberg / Yle taxibilar,Helsingfors-Vanda flygplats

Roininen berättar att efter att man kört in på infarten till terminal två är det inte längre möjligt att vända om och då måste man köra hela rundan om igen.

Mest rusning är det på morgnarna i början av veckan.― Taxichauffören Jukka Roininen om bilköerna

Satu Sydänmaa är ansvarig taxigranskare på företaget Taxi Point. Företaget ansvarar för taxitrafiken på flygplatsen.
Hon tror också att det har blivit krångligare för privatbilister på flygplatsen.

- Det är väldigt många människor som kommer hit sällan och på området finns det massor av olika skyltar för olika typer av trafik, säger Sydänmaa.

Taxigranskare Satu Sydänmaa står i solskenet vid taxibilarnas samlingsplats på Helsingfors-Vanda flygplats.
Vi har bra översikt över taxitrafiken till och från flygfältet, säger ansvarige taxigranskaren Satu Sydänmaa från företaget Taxi Point Taxigranskare Satu Sydänmaa står i solskenet vid taxibilarnas samlingsplats på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Axel Ridberg / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,Taxigranskare

I första skedet revs det stora parkeringshuset utanför terminal två och då försvann hundratals parkeringsplatser. Sedan flyttades snabbparkeringen till terminal ett.

- De som kommit hit i tiotals år kör efter gammal vana och kanske inte tittar så noga på skyltarna, funderar Sydänmaa.

Enligt Sydänmaa var det i början aningen krångligt för taxibilarna att förstå systemet, men nu fungerar det för taxibilarnas del ganska bra. Hon poängterar också att samarbetet med Finavia fungerar väl.

Finavia: Trafiken fungerar bra

Jukka Isomäki är ansvarig direktör för marktrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats. Enligt honom fungerar trafiken i det stora hela väl.

Isomäki förklarar att utbyggnadsarbetet av terminal två betyder undantagsarrangemang för trafiken och i de brådaste stunderna orsakar detta förseningar.

- Nu är det semestersäsong på gång och mängden passagerare har vuxit stadigt på sistone, vilket förstås märks i trafikmängderna, säger han.

Byggarbetare går med ryggen vänd mot kameran ut från Helsingfors-Vanda flygplats. På sidan av skjutdörrarna står texten "Taxistationen har flyttat!"
Byggnadsarbeten utanför terminal två har lett till att taxibilarna nu väntar vid ingången på första våningen. Byggarbetare går med ryggen vänd mot kameran ut från Helsingfors-Vanda flygplats. På sidan av skjutdörrarna står texten "Taxistationen har flyttat!" Bild: Axel Ridberg / Yle Helsingfors-Vanda flygplats

- Det är inga problem med parkering, utan endast om man ska lämna av passagerare vid terminal två. Mest rusning är det på morgonen och på eftermiddagen efter klockan två, berättar Isomäki.

En timme extra är kanske lite mycket, men lite mera tid lönar det sig nog att reservera, speciellt om man ska lämna av någon under de brådaste tiderna.― Jukka Isomäki, ansvarig direktör för marktrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats

Enligt Isomäki finns det många skyltar på området som passagerare bör följa noggrant. Det finns också personal i gula västar som hjälper såväl privat- som yrkeschaufförer att hitta rätt.

Kritik har dock riktats mot att det inte finns tillräckligt med personal som dirigerar trafiken.

- Vi följer hela tiden med trafikens utveckling och var det kan finnas förbättringsbehov. Vi utforskar om det finns behov av att öka personalen som hjälper att hitta rätt, kommenterar Isomäki.

Ännu nästa vecka kommer det att ske ändringar för trafiken vid terminal två, men efter det kommer arrangemangen att vara permanenta till slutet av 2021, säger Isomäki.