Hoppa till huvudinnehåll

Jeremy Corbyn: Inga trovärdiga bevis på Irans roll i tankerattackerna

Jeremy Corbyn januari 2019
Jeremy Corbyn håller inte med om utrikesdepartementets linje. Jeremy Corbyn januari 2019 Jeremy Corbyn,Brexit

Jeremy Corbyn, ordförande för Storbritanniens arbetarparti Labour, ber regeringen att inte trappa upp spänningen med Iran innan tillförlitliga bevis finns att tillgå angående Tehrans ansvar för attackerna mot två oljetankfartyg i Omanbukten i torsdags.

Storbritanniens utrikesdepartement beslöt under fredagen att haka på USA:s anklagelser mot Iran och beskylla landet för de två attackerna. Ingen annan nation eller grupp kan möjligen ligga bakom attackerna, enligt utrikesdepartementet.

Corbyn håller inte med och skriver på Twitter att Storbritannien borde jobba för att lätta på spänningarna i Omanbukten, inte kasta bensin på lågorna angående den militära eskaleringen som började med att USA drog sig ur Irans kärnteknikavtalet.

– Utan trovärdiga bevis på vem som ligger bakom attackerna eggar regeringens retorik endast upp krigshotet.

Jeremy Hunt kritiserar Corbyns uttalanden

Utrikesminister Jeremy Hunt svarar Corbyn på Twitter och anser att Corbyns kommentarer är både patetiska och förutsägbara.

– Patetiskt och förutsägbart. Från Salisbury till Mellanöstern, varför kan han aldrig stå bakom brittiska allierade, brittisk intelligens eller brittiska intressen? Skriver Hunt.

Hunt är själv övertygad om att Irans beteende utgör en stor fara för området. Det finns inga skäl att tvivla på USA:s bedömning, menar han.

I fredags släppte USA material som visar hur Iranska specialstyrkor tar bort en odetonerad mina från ett av tankfartygen.

Irans president Hassan Rouhani nekar inblandning och beskyller USA för att föra en aggressiv politik. Även landets utrikesminister Javad Zarif säger att USA genast drog slutsatser utan att ha klara bevis.

Källa: The Guardian