Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna uppmanar invånarna storstäda efter blylarm kring Notre-Dame

En dramatisk mörk bild på Notre-Dame kyrkan, tagen ur grodperspektiv
En dramatisk mörk bild på Notre-Dame kyrkan, tagen ur grodperspektiv Notre-Dame de Paris,Paris,Frankrike

Myndigheterna i Paris uppmanar invånarna kring Notre-Dame katedralen att städa noggrant såväl inomhus som på sina gårdar. Orsaken är 400 ton bly som smalt under branden i april.

I flera dagar har gator och platser samt tågstationen Saint-Michel-Notre-Dame i Paris varit stängda. Vid ett gathörn nära katedralen upplyser polisen om att det beror på den eminenta blyrisken.

- Nu när vi blysanerar får obehöriga inte komma in här, säger en av dem.

Bly i spira och tak

Enligt tidningen Science et Avenir - Vetenskap och framtid, kan närmare 400 ton bly ha spridits i området i och med branden.

Enbart kyrkspiran var exempelvis byggd av 250 ton bly. Även taket var belastat av flera tiotals ton bly.

Efter det att flera miljöorganisationer varnat för hälsorisker, uppmanar nu Parisregionens hälsomyndighet Ars, områdets invånare att noggrant städa hemma.

I deras brev går att läsa att lägenheter och kontor ska tvättas däribland väggar, tak, golv, möbler, böcker och leksaker.

Frågan många ställer sig är om det är farligt att vistas nära Notre-Dame.

På bilden ses Notre-Dame katedralen inplastad och omgiven av byggställningar.
Notre-Dame har plåstrats om och renoveringen pågår för fullt. Den 15 juni är det exakt två månader sedan branden och fortfarande vill många besökare se katedralen. På bilden ses Notre-Dame katedralen inplastad och omgiven av byggställningar. Bild: Johan Tollgerdt Notre-Dame de Paris,Paris,Frankrike

Inte farligt för turister

- Korta besök är inte skadligt, svarar Jacky Bonnemains, talesman på miljöorganisationen Robin des Bois (Robin Hood).

Han arbetar vid organisationen sedan tjugofem år.

- Bor man nära Notre-Dame måste man då och då öppna fönstren. Risken att andas in mikropartiklar av bly är uppenbar, förklarar han.

Jacky Bonnemains oroar sig även för brandmän och hantverkare som ofta arbetat i området utan ansiktsmask. De har utsatts för stora hälsorisker, menar han.

- Det är omdömeslöst att regeringen länge sopat problemet under mattan. Regeringen har främst spelat på känslor, för att få folk och företag att donera stora summor pengar till renoveringen, säger han.

Jacky Bonnemains gestikulerar vilt när han förklarar om blydammet i Paris
Blydammet har främst trängt in i butiks- och kafélokaler samt i lägenheterna, säger Jacky Bonnemains på miljörganisationen Robin des Bois när vi träffas på gatan rue d’Arcole som leder till Notre-Dame. Jacky Bonnemains gestikulerar vilt när han förklarar om blydammet i Paris Bild: Johan Tollgerdt Paris,Jacky Bonnemains

Myndigheterna undersöker

Regeringen har inte bemött kritiken. Den hänvisar istället till att man på ARS redan två dagar efter branden började kontrollera värdena.

De fann ingen risk för luftens kvalitet. Däremot hittades höga blyhalter, upp till sextio gånger högre än det normala, i damm på marken.

- Tyvärr stannade myndigheterna där och gick inte vidare, säger Bonnemains.

Först efter att en läkare nyligen fann dubbelt så höga blyhalter än normalt i blodet på en 7-årig pojke tog myndigheterna problemet på allvar, skriver flera medier i Frankrike.

Barnet har över 50 mikrogram bly per liter blod, meddelas på sajten CNRS, Frankrikes största forskningsinstitut.

Regeringen vill slänga blydamm i Seine

Pojken har fått läkarvård men löper ingen risk för blyförgiftning för tillfället.

- På ARS har vi nu startat en undersökning där vi går hem till folk och mäter blyhalten i lägenheterna, förklarar läkaren Luc Ginot.

Läkare vid Giftinformationscentralen uppmanar i sin tur att inte använda dammsugaren, utan hellre använda våtservetter som slängs direkt efter städningen.

Jacky Bonnemains säger att även om myndigheterna nu städar upp i kvarteret så är blyrisken inte över. Bonnemains berättar att regeringen håller på att genomdriva en rad undantagslagar, vilket kritiserats från olika håll.

- En av lagarna tillåter företagen att slänga blydammet direkt i Seinefloden som rinner genom Paris.

Patrick Chauvet, iklädd svart prästdräkt med röda detaljer poserar brevid en folktom gata
Notre-Dames överhuvud prästen Patrick Chauvet tycker inte man ska överdramatisera angående eventuella hälsorisker med blydammet. Patrick Chauvet, iklädd svart prästdräkt med röda detaljer poserar brevid en folktom gata Bild: Johan Tollgerdt Paris

Skador ända till Engelska Kanalen

På miljörganisationen Robin des Bois befarar forskarna att både fisk och skaldjur vid Seines mynning kommer att få i sig för mycket bly, vilket kan skada både människor och natur i ett senare läge.

Bakom Notre-Dame väntar katedralens överhuvud Patrick Chauvet på en taxi.

Han syns tydligt bland besökarna med sin långa svarta prästrock och prästkrage.

Chauvet är inte orolig för spridningen av bly.

- Nu håller man ju på att blysanera här. Så då bör man inte överdramatisera. Det är i alla fall vad myndigheterna sagt till mig, berättar han.

En ung kille på rullskridskor
Unge rullskridskoåkaren Jean-Louis trotsar blyvarningarna eftersom han dagligen vistas utomhus bakom katedralen. En ung kille på rullskridskor Bild: Johan Tollgerdt Paris

Rullskridskoåkare trotsar blylarmet

För butiks- och kafé ägarna i kvarteret är blyfrågan känslig. På ett tiotal ställen vägrar man tala om blyrisken som blivit mycket uppmärksammad i medierna.

Unge rullskridskoåkaren Jean-Louis trotsar blylarmet.

Han har byggt en slalombana för rullskridskoåkare strax bakom katedralen. Flera gatuartister uppträder här dagligen.

- Jag är inte så värst orolig för blyrisken. Men kanske jag inte har insett faran med den, säger han.

Läs också