Hoppa till huvudinnehåll

Tvivlaren som hittade hem i kamouflagekläder

Marika Teini hade gett upp hoppet om att bli en topporienterare. Då kallade Försvarsmakten – och sedan världseliten

"Jag har inte talang för att nå pallplaceringar. De andra är bara så mycket bättre än mig.” Marika Teini hade gett upp hoppet om att bli en topporienterare. Då kallade Försvarsmakten – och sedan världseliten.

Hon var en landslagsorienterare – men tillhörde inte världstoppen. En elitidrottare – med en amatörs självförtroende. För ett par år sedan var idrottarlivet motigt för Marika Teini.

VM-tävlingarna slutade ofta med placeringar utanför topp-tio, trots att finländskan verkade vara i toppform. Då det verkligen gällde hade hon svårt att få till det, Teini lyckades sällan få ut den maximala kapaciteten då det verkligen gällde.

Men det var då.

Nu har Marika Teini ett färskt VM-silver och EM-guld i prisskåpet.

Vad hände? Se minidokumentären om Teinis resa från medelmåtta till världstoppen i klippet nedan.

Marika Teini stortrivs i sin nya hemstad Halden. Flytten har gjort att hon nu helhjärtat kan satsa på idrotten. Tidigare var det omöjligt.

Teini berättar sin historia i i den nya hemstaden Halden i Norge. Det lilla rummet är spartanskt inrett, en bäddsoffa, ett bord och en bokhylla.

Så mycket mer ryms det inte heller i den lilla bostaden i det stora trähuset där Teini är underhyresgäst.

– Jag behöver inte mer än det här. Jag är ju här för att idrotta, säger Teini och skrattar.

I höstas gick flyttlasset från Joensuu till fjordarnas förlovade land. Storklubben Halden SK hör till de mest anrika klubbarna i orientering. Klubbytet från SK Pohjantähti har sin klara orsak: i augusti avgörs VM i Haldenterrängen.

Skip Instagram post

Bakom flytten fanns också en dröm om att få tävla för storklubben.

– Jag har alltid haft en dröm om att flytta till Norge och få representera en norsk klubb.

Efter framgången i fjol så var man i Halden väldigt intresserade av att få VM-medaljören lockad till klubben. Det här var en ny situation för Teini.

Den framgångsrika orienteraren har nämligen under hela karriären brottats med svagt självförtroende och aldrig känt sig vara värd uppmärksamhet eller beröm, trots framgångarna.

Spärren hindrade framgångarna

Intervjun kommer in på ett litet sidospår. Det här skulle ju handla om flytten till Norge och VM-förberedelserna, inte om bristande självförtroende.

Teini blickar ut genom fönstret på regnet som öser ner utanför. Jag ställer försiktigt frågan om det här är något hon kan tänka sig att berätta mer om. Lite överraskande svänger hon blicken snabbt tillbaka mot mig och svarar självsäkert:

– Ja, det här är något jag jobbat hårt med de senaste åren.

Jag är inte värd uppmärksamheten. De övriga är mycket bättre än vad jag är

En toppidrottare med svagt självförtroende låter inte direkt som en vinnarkombination. Här ligger kanske förklaringen till vad som legat bakom Teinis tidigare stortävlingsresultat.

– Jag har alltid lidit av svagt självförtroende, någon form av mindervärdeskomplex. Det har hindrat mig från att lyckas göra en maximal prestation. I dueller har min första tanke ofta varit att det här förlorar jag. Tänker man så kan man ju inte vinna.

De dystra tankarna har lett till att Teini gärna undvikit vissa stafettdistanser.

– Jag har bett att få löpa någon av mellanetapperna för jag klarar inte av pressen på ankaretappen.

Marika Teini beundrar utsikten.
Teinis tankar under tävlingarna har ofta präglats av rädsla för att misslyckas. Marika Teini beundrar utsikten. Bild: Yle/Magnus Eklöv Marika Teini

Hoppet var nästan ute

Efter att aldrig riktigt lyckats få till det i internationella tävlingar hade Teini redan så gott som gett upp hoppet om att nå världseliten. Hur hårt hon än tränade så kändes det som om hon aldrig skulle lyckas nå toppen.

– Jag hade redan godkänt det faktum att jag inte är bättre än så här. Att jag inte har talangen som krävs för pallplaceringar. Att de andra bara är så mycket bättre än jag.

Jag har redan förlorat loppet innan vi ens kommit till det avgörande läget. Att se mig själv som en vinnare har varit väldigt svårt.

Under tävlingar har Teini ödslat massor av energi på att tvivla på sin egen förmåga. Energi som borde fokuseras på att ta sig från kontroll till kontroll. I individuella lopp har det varit lättare att prestera men då det handlat om stafetter, jaktstarter eller masstarter då har självtilliten vittrat sönder. Bit efter bit, ju längre tävlingen lidit.

– Mina tankar under tävlingar svävar ofta till att jag tvivlar på min egen fart eller min egen kapacitet. Jag har redan förlorat loppet innan vi ens kommit till det avgörande läget. Att se mig själv som en vinnare har varit väldigt svårt.

Trots att samtalet är inne på ett tufft tema så präglas Teinis kommentarer av beslutsamhet. För det som har hänt har hänt. Det är historia.

För nu är Teini dubbel stortävlingsmedaljör. Hur tusan lyckades hon i fjol vinna EM-guld och VM-silver?

En stor bidragande orsak stavas Försvarsmakten.

Försvarsmakten har en tillåtande inställning till Teinis toppsatsning. Vad har de förbättrade träningsförhållandena betytt? Det klarnar i VM.

Några veckor innan Norgebesöket.

Marika Teini öppnar dörren och går ut ur en kasernbyggnad vid garnisonen i Sandhamn. Det är här hon tillbringar sina flesta dagar. Det är här hon trivs.

Jobbet betyder mycket för henne – och det är lätt att se varför.

Hösten 2017 fick hon anställning som idrottsofficer. Tjänsten där har gett henne möjligheten att proffsidrotta åtta månader per år. Därför var också flytten till Norge möjlig.

Att någon ville tro att jag har potential och att jag med ringa arbetserfarenhet kan vara värdefull som arbetstagare. Det var en ny men väldigt fin känsla

Men viktigare än möjligheten att idrotta på heltid var känslan av att känna sig vara värd jobbet. Den är en känsla som hon sällan tidigare känt.

– Att jag fick jobbet bland alla sökande betydde väldigt mycket för mig. Att någon ville tro att jag har potential och att jag med ringa arbetserfarenhet kan vara värdefull som arbetstagare. Det var en ny men väldigt fin känsla.

Teini har jobbat med mental träning en längre tid och där har det fokuserats på att jobba med ett nytt tankesätt via vardagliga situationer. Jobbet gav ett rejält självförtroendeinjektion.

Sari Anttonen och Marika Teini visar upp sina medaljer
Blir det flera medaljer i prisskåpet i år? Sari Anttonen och Marika Teini visar upp sina medaljer Bild: EPA/ADAM IHSE orientering,Sari Anttonen,Marika Teini,sport

Hur stor del av fjolårsframgången som kan tillskrivas det här är svårt att säga men att det varit en viktig del i processen hymlar Teini inte om.

– Tittar man på resultatutvecklingen så har det här jobbet betytt en vändpunkt i min karriär. Från att jag fick jobbet hösten 2017 till då slutet av 2018, så har jag gjort mina klart bästa resultat och brutit mig in bland topp-tre i världen. Så nog är det svårt att förringa den förbättringen.

Mental träning

Trots att det nu är lättare för Marika Teini att våga lita på sig själv och sin kapacitet så är jobbet med den mentala biten långt ifrån klart. Att hon kommit en lång bit på vägen står ju klart. Det som tidigare kändes som en omöjlighet börjar redan kännas möjligt.

Nu handlar det om att styra hjärnkapaciteten bort från tvivlandet till att försöka hitta modeller för hur hon skall förfara då det uppstår man mot man situationer i tävlingssituationer.

Det handlar om små steg som sedan med tiden genererar i en stor förändring i tankesättet. Det här sker inte med ens, men det blir, sakta men säkert, bättre hela tiden.

Att det skett stora förändringar redan nu bevisar ju EM-guldet och VM-silvret. Även inledningen på den här säsongen, med två pallplaceringar i världscupen, tyder på att jobbet har gett resultat.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Ihan koko ajan ei tuntunut lennokkaalta viikonlopun maailmancupmaastoissa, mutta tulostaulu ilahduttaa, sillä kausi alkoi kakkos- ja kolmossijoilla. Ennen kisoja oma kunto ja suoritustaso olivat mysteereitä, joten erittäin optimistinen odotukseni oli jossain siellä top kympin vaiheilla. Paketti ei ollut vielä mitenkään valmis taidollisesti tai fyysisesti, mutta pysyi riittävästi kasassa. Tästä on hyvä jatkaa rakentelua kohti MM-kisoja. A flying start to world cup season! My orienteering wasn't yet as offensive and smooth as I would like it to be, but I managed twice in the hunt for podium placings. So this was a good check point on the way to the world champs. Photos: SSL/Anu Uhotoinen ja @helsinkiowcup #suunnistus #orienteering #thebestgripontheplanet #nuuksio #jojo #pessimistieipety

A post shared by Marika Teini (@marikateini) on

Efter en liten andningspaus fortsätter intervjun där vi blev innan vi kom in på det här med självförtroendet. VM i orientering i augusti avgörs nästan bakom knuten där Marika nu bor.

Det var ju det vi var här för att prata om.

För Teini har det alltid varit viktigt att kunna träna så mycket som möjligt i relevant terräng inför stortävlingar. Tidigare år har det blivit långa träningsläger på tävlingsorterna.

Ingen är odödlig. Det har stärkt mig ytterligare

I Halden har Teini sedan hösten så gott som dagligen kunnat träna i terräng som är likadan som VM-terrängen. Området som VM löps på är ju förbjuden mark för orienterarna. Ingen skall få oskälig fördel genom att kunna bekanta sig med tävlingsterrängen.

– Jag vill vara säker på att jag gjort allt som står i min makt för att för att hålla fokuset på tävlingsdagen. Till det hör att jag känner mig säker i den terräng jag ska löpa i. Om jag inte känner att jag har full koll då finns det risk för att självförtroendet brister.

I Halden har hon också dagligen tränat med klubbens övriga topporienterare. Att hela tiden få mäta sig själv med världseliten har varit värdefullt för Teini.

– Här ser man hela tiden på vilken nivå man är. Det som har gett mig mera självtillit är det att jag ser att även de andra gör missar och inte klarar av att prestera på maximal nivå dagligen. Ingen är odödlig. Det har stärkt mig ytterligare.

Nu ligger fokus enbart på en sak: VM.

Tack vare flexibiliteten på jobbet har Teini kunnat förbereda sig som heltidsidrottare.

All tid – med undantag för tävlingsresor – tillbringas på VM-orten. Jobbet på Försvarsmakten får vänta.

– När man har förmånen att vara idrottare på heltid så är ju VM såklart det stora man siktar på. Där vill jag vara med och kämpa om medaljerna. Men hur det blir vet vi ju först i augusti.

Marika Teini går i mål i en orienteringstävling.
Marika Teini går i mål i en orienteringstävling. Marika Teini,orientering

Teini pratar självsäkert och tvivlet som funnits där då det talats om målsättning inför tidigare stortävlingar finns inte längre.

Fjolårets EM- och VM-medaljer kan mycket väl få sällskap i prisskåpet i år. Under senaste säsong och i inledningen av den här säsongen har hon bevisat att hon hör till de tre bästa damerna i världen.

Men medaljerna är inte det enda som räknas. För Teini är resan mot målet det som motiverar mer än själva medaljerna.

– Jag vill inte ta någon extra press på mig inför VM. EM och VM i fjol bevisade för mig att trots medaljerna är jag samma idrottare som tidigare. Jag växte mentalt med framgången och kan nu mera avslappnat fokusera på att göra bra prestationer på VM.