Hoppa till huvudinnehåll

Nya utrikesministern Pekka Haavisto ser allvarligt på fartygsattackerna i Omanbukten

Finlands nya utrikesminister Pekka Haavisto från De gröna säger att det är tragiskt att den internationella fartygstrafiken utsätts för fara. Han kommenterade på lördagen den senaste veckans incidenter i Omanbukten där ett norskt och ett japanskt tankfartyg utsatts för angrepp.

Den kommersiella sjöfarten måste få operera fritt och angrepp tolereras inte, sade Haavisto.

- Jag är på samma linje som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om att händelserna måste utredas grundligt, och de skyldiga måste bestraffas hårt. En oberoende, internationell utredning borde tillsättas, säger Haavisto.

Han vill ändå inte spekulera i om någon stat - till exempel Iran - skulle vara skyldigt till attacken i det här skedet, som USA har deklarerat.

Också Storbritannien anklagar nu Iran för attacken mot två oljetankrar i Omanbukten i torsdags. Enligt Storbritannien är det inte troligt att något annat land eller grupp skulle stå bakom attacken.

Läs mera:

Analys: Är USA på krigsstigen? Hur påverkas ekonomin?

Det finns åtminstone två orosmoment att beakta - det geopolitiska och det ekonomiska. Men det är snarare de politiska motiven bakom Trump-administrationens agerande som vi ska ge akt på.