Hoppa till huvudinnehåll

Piffens orienteringsdamer tillbaka i världstoppen, 15:e i Venlakavlen

Yvonne Gunell, Ida-Marie Cederberg, Alexandra Enlund och Amy Nymalm i Pargas IF:s röda tävlingsdress kramar om varandra efter Jukolakavlen 2019.
Yvonne Gunell, Ida-Marie Cederberg, Alexandra Enlund och Amy Nymalm. Yvonne Gunell, Ida-Marie Cederberg, Alexandra Enlund och Amy Nymalm i Pargas IF:s röda tävlingsdress kramar om varandra efter Jukolakavlen 2019. Bild: Linus Hoffman/Yle Pargas IF,Jukolakavlen,Yvonne Gunell,Venlakavlen,Venlojen viesti,amy nymalm

Det är fyra överlyckliga damer som kramar om varandra. Pargas IFs orienteringsdamer har just kommit i mål på en 15:e plats i Venlakavlen på Jukola 2019 i Kangasala.

Yvonne Gunell som varit med om 30 Venla- och Jukolakavlar säger att hon aldrig varit så nervös som nu, för sin egen del.

- Det var jättespeciellt, för det var så mycket känslor med. Piffen var på topp för 20 år sedan, men efter det gick det neråt. Då vi nu fått igång vår elitsatsning igen så känns det bra. Det var viktigt för mig att få vara med i dag, säger Gunell.

Gunell är jättelycklig för lagets skull. Eftersom Pargas IF just nu har många lovande unga orienterare, så har den 44-åriga Gunell verkligen satsat stort också i år.

- Fysiskt hade jag en bra dag och skulle till och med ha haft mer att ge. Jag är i bra form, säger Gunell.

Gunell förde in Piffen på en 18:e placering efter första sträckan.

"Det går bara uppåt efter det här"

Ida-Marie Cederberg hade hoppats på just det här då hon steg upp på lördagen, att få kämpa om bra placeringar.

- Vi har inte fått springa i så här bra lägen i så värst många stafetter. Ännu. Men jag tror att det bara kommer att gå uppåt efter det här, säger Cederberg.

Efter två sträckor låg Piffens damer på 20:e plats.

Också för Alexandra Enlund var det en helt ny upplevelse att få kämpa om topplaceringar. Enlund bytte inför den här säsongen från Korsholmsföreningen IF Femman till Pargas IF.

- Det var kul att se att jag började få fast lagen framför mig. Men jag tänkte inte så mycket på att jag lyft laget så mycket, att de andra har säkert bara bommat. Så jag fortsatte mitt eget lopp, berättar Enlund.

Enlund visste inte ens att hon förde in laget på en femte plats till växlingen efter den tredje etappen.

- Inte förrän på jag kom till upploppet. Det var nog lite av en chock när jag såg det, att va?, skrattar Enlund

Målet uppnåddes - att göra Piffen starkt igen

Inför ankartetappen stod Amy Nymalm i växlingsfållan och följde med hur bra det gick för Enlund, som steg och steg i resultatlistan.

Publiken följer med Venlakavlens växling på en storskärm.
Publiken på tävlingsplatsen följer på en storskärm med hur Alexandra Enlund växlar. Publiken följer med Venlakavlens växling på en storskärm. Bild: Linus Hoffman/Yle Pargas IF,Jukolakavlen,Venlakavlen,Jukolakavlen 2019

- Jag är jättenöjd. Det kanske inte känns så när så många sprang förbi mig, men Alexandra hade gjort ett så bra lopp, säger Nymalm.

Enligt Nymalm gick det orienteringsmässigt bra, men farten räckte inte till.

- Vänta bara. Du har många år kvar att visa dem, tröstar Gunell.

Nymalm kämpade mot världseliten och förde i mål Piffen på en femtonde plats, föreningens bästa placering och första plakett i Venlakavlen på 13 år. I Salo-Jukola 2006 var Pargas IF likaså 15:e.

Den bästa placeringen någonsin är från Juhla-Jukola 1998 i Sjundeå, då Piffen kom tvåa, bara 30 meter från segern.

- När vi i höstas talade om nysatsningen så satte vi som mål ”Make Piffen great again”, och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Gunell.

Gunell tog nu sin nionde medalj och plakett i Venlakavlen. För Cederberg, Enlund och Nymalm var det den första någonsin.

- Nog är det ju roligt med en så bra placering som 15:e plats. Det är en bra början, men vi vill ju vara bättre. Nog vill vi ju vinna Jukola någon gång, säger Cederberg.

Hela 1 718 lag var anmälda till årets Venlakavle, vilket är nytt rekord.

Läs mera:

Norskt segerjubel i Venlakavlen efter avgörande på ankaretappen – Pyrintö bästa finländska lag

Norska Fredrikstad SK tog hem segern i Venlakavlen, efter att Kamilla Olaussen lyft upp laget till ledning på den sista sträckan. Tampereen Pyrintö blev bästa finländska lag med en tredje plats.

Läs också