Hoppa till huvudinnehåll

Kanada bröt ned Nya Zeelands sega motstånd – gör upp om gruppsegern med Nederländerna

Nichelle Prince tackar Janine Beckie för leveransen.
Nichelle Prince tackar Janine Beckie för leveransen. Nichelle Prince tackar Janine Beckie för leveransen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Janine Beckie,Nichelle Prince

Kanada fortsätter obesegrat i dam-VM i fotboll efter lördagens möte med Nya Zeeland. Kanadensiskorna omsatte ett över 70-procentigt bollinnehav i två mål i den andra halvleken och gör upp med Holland om förstaplatsen i grupp E.

Kanada kopplade ett fast grepp om matchhändelserna direkt från start och var förande part under hela den första halvleken med ett över 70-procentigt bollinnehav.

Närmast kom man vid en vänsterhörna när bollen först träffade ribban och sen rensades undan i två repriser från mållinjen.

Ria Percival och Ashley Lawrence kämpar om bollen.
Jämnt i första halvlek. Ria Percival och Ashley Lawrence kämpar om bollen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ria Percival,Ashley Lawrence

Nya Zeeland fick egentligen en enda chans under hela halvleken, men Olivia Chance lyckades inte förvalta ett skottläge som uppstod efter ett inspel från höger.

Segermålet för Kanada kom bara några minuter in i den andra halvleken efter något så för matchbilden otypiskt som en kanadensisk kontring.

Nya Zeeland låg högt i sin press och plötsligt var Janine Beckie loss på vänsterkanten. Hon hittade Jessie Fleming med en smidig passning och 1–0 var ett faktum i den 48:e matchminuten.

Nya Zeeland försökte övergå till en trebackslinje i mitten på den andra akten, men skapade aldrig tillräckligt med passningskedjor för att komma till några farliga lägen.

Istället punkterade Nichelle Prince matchen i den 79.e minuten när hon petade in en stolpretur i nätmaskorna.

VM i fotboll, grupp E, Grenoble

Kanada - Nya Zeeland 2–0 (0–0)
1–0 Jessie Fleming 48 min
2–0 Nichelle Prince 79 min

I den sista gruppspelsomgången spelar lagen i grupp E sina matcher samtidigt, klockan 19.00 den 20 juni.

Då ställs Kamerun mot Nya Zeeland i Montpellier (Yle Arenan) medan Nederländerna och Kanada kämpar om poängen i Reims (Yle TV2).