Hoppa till huvudinnehåll

Massivt strömavbrott i stora delar av Sydamerika - Argentinas president lovar utredning

Gata i Buenos Aires under strömavbrottet 16 juni. Trafikljusen fungerar inte.
Ett mörklagt Buenos Aires. Gata i Buenos Aires under strömavbrottet 16 juni. Trafikljusen fungerar inte. Bild: AFP / Lehtikuva Argentina,Buenos Aires,Strömavbrott

Det massiva strömavbrottet påverkar minst 48 miljoner människor. Enligt det argentinska elbolaget Edesur är Argentina och Uruguay helt utan ström. Delar av Brasilien, Paraguay och Chile är också drabbade. Edesur uppger vidare att orsaken är ett stort fel i det elektroniska sammankopplingssystemet.

”Ett stort fel i det elektroniska sammankopplingssystemet lämnade hela Argentina och Uruguay utan ström”, skriver Edesur på Twitter.
Hoppa över Twitterpostning


Strömmen försvann plötsligt vid sju-tiden på morgonen lokal tid. Tåg stannade och trafikljus slutade att fungera. Sjukhusen kunde ändå fungera i stort sett normalt tack vare att de har egna generatorer.

Argentinas president Mauricio Macri lovar reda ut orsaken till elavbrottet. Enligt honom orsakades avbrottet av ett fel i landets kustnära elnät, men exakt vad som hände är fortfarande oklart.

I dag är det dessutom lokalval i Argentina och enligt rapporter från vallokaler har människor gått till valurnorna och röstat med hjälp av ljuset från mobiltelefoner.

Omfattningen okänd

På det argentinska energiministeriet uppger att man inte helt känner till omfattningen av strömavbrottet. Orsaken till att strömmen försvann är heller inte helt klar.
Regeringen utreder orsakerna till strömavbrottet. Delar av landet har redan fått tillbaka strömmen, men det kan ta flera timmar att reparera felen i sin helhet.
- Det kan ta mellan sex och åtta timmar att få strömmen tillbaka i sin helhet, säger Daniel Russo på det argentinska civilförsvaret.

På bilden syns en buss i ett mörklagt Buenos Aires.
Gatorna i Buenos Aires var mörka under strömavbrottet. På bilden syns en buss i ett mörklagt Buenos Aires. Bild: AFP / Lehtikuva Argentina,Strömavbrott

Strömmen tillbaka gradvis

Buenos Aires fick tillbaka strömmen efter ett par-tre timmar. Andra delar av landet har också fått elen tillbaka, men det kommer att ta tid innan man når normalläge.

- För att inte skada elnätet kommer strömmen att återvända gradvis, säger Alejandra Martínez, som är talesperson för Edesur.

Orsaken till att det går så långsamt att återgå till normalläge är enligt Martínez det faktum att man ännu inte har klarlagt exakt vad strömavbrottet berodde på.

Enligt ett elbolag i Uruguay berodde strömavbrottet på ett fel i det argentinska elnätet, medan man i argentinska elbolag menar att avbrottet orsakades av ett systemfel. Länderna har ett gemensamt elnät.

Meteorologiskt fenomen?

Från det argentinska civilförsvaret kommer uppgifter om att elnätets kollaps eventuellt har meteorologiska orsaker.
- Elnätets kollaps kan eventuellt vara kopplat till något meteorologiskt fenomen, säger Daniel Russo utan att förklara sig desto mera.
Under den senaste tiden har det regnat mycket i Argentinas huvudstad Buenos Aires med omgivningar.

Alejandra Martinez, kommunikatör på elbolaget i Argentina, berättar för The New York Times att det aldrig tidigare förekommit strömavbrott i samma omfattning som avbrottet i dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes