Hoppa till huvudinnehåll

Massprotest i Hongkong - trots att utlämningslagen lades på is

Demonstranter tågar mot regeringskvarteret på lördagen. Många har följt arrangörernas uppmaning om att klä sig i svart.
Demonstranter tågar mot regeringskvarteret på lördagen. Många hade följt arrangörernas uppmaning om att klä sig i svart. Demonstranter tågar mot regeringskvarteret på lördagen. Många har följt arrangörernas uppmaning om att klä sig i svart. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Centrum av Hongkong fylldes av svartklädda demonstranter på söndagen. Nu kräver de att det omstridda lagförslaget om utlämningar till Fastlandskina skrotas helt. De vill också att Hongkongs regeringschef Carrie Lam avgår.

Trots att Lam tvingades medge nederlag på lördagen och lägga sitt kontroversiella lagförslag på hyllan på obestämd tid, så verkar Hongkongbornas ilska inte dämpas. Uppslutningen vid söndagens demonstration är massiv.

Enligt en del bedömare kan dagens demonstration bli lika stor som förra söndagens protest, där antalet deltagare uppskattades till över en miljon.

Uppslutningen vid lördagens demonstration överraskar många bedömare.
Uppslutningen vid lördagens demonstration överraskar många bedömare. Uppslutningen vid lördagens demonstration överraskar många bedömare. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Medan demonstranterna tågade långsamt mot regeringskvarteret skallade slagordet "Avgå".

- Våra krav är enkla. Carrie Lam måste lämna sin post, utlämningslagen måste dras tillbaka och polisen måste be om ursäkt för att ha använt extremt våld mot sitt eget folk, sade banktjänstemannen John Chow till nyhetsbyrån Reuters.

- Carrie Lam vägrade att be om ursäkt igår. Det är oacceptabelt. Hon är en förskräcklig ledare och proppad av lögner...Jag tror att hon bara vill skjuta upp lagen nu för att lura oss och få oss att lugna ner oss, sade 16-åriga Cindy Yip.

Demonstranterna samlades i Victoria Park och innan de påbörjade marchen mot regeringskvarteret, så hölls en tyst minut för en demonstrant som föll ner från en byggnadsställning på lördagen och dog av sina skador.

Demonstranter lägger ner blommor på en minnesplats för den unga demonstranten som dog i en olycka på lördagen.
Demonstranter lägger ner blommor på en minnesplats för den unga demonstranten som dog i en olycka på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Den unga mannen hade klättrat upp på byggnadsställningen för att hänga upp en banderoll med texten "Make Love, No Shoot (älska, skjut inte)" och "Inga utlämningar till Kina". Han föll ner från ställningen och kunde inte räddas.

Det lagförslag som orsakat alla protester skulle kunna möjliggöra utlämning av misstänkta brottslingar från det - tillsvidare - delvis autonoma Hongkong till det auktoritära Kina.

Demonstranter under lördagens demonstration i Hongkong.
Demonstranter under lördagens demonstration i Hongkong. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY Hongkong

Farhågorna i Hongkong har bland annat handlat om att Kina kunde fabricera brottsmisstankar mot personer i Hongkong som det kinesiska kommunistpartiet betraktar som sina politiska fiender. Domstolarna i Kina styrs av kommunistpartiet.

Lagen kunde också drabba affärsmän som har ekonomiska tvister i Kina. Till och med personer som bara är på genomresa i Hongkong.

Källor: Reuters, AP, South China Morning Post

Läs mera:

Hongkongs ledare backade: Utlämningslagen läggs på is efter massprotesterna

På lördagen meddelade Hongkongs hårt pressade politiska ledare Carrie Lam att det kontroversiella lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina läggs på is. Förslaget läggs på hyllan på obestämd tid.