Hoppa till huvudinnehåll

Stugparlamentet i Kaskö har haft ett aktivt första år – designade ny husbondsvimpel

En man hissar en vimpel.
Hannu Rantanen hissar Kaskövimpeln vid sin sommarstuga. En man hissar en vimpel. Bild: Yle/Merja Siirilä Vimpel,Kaskö,Husbondsvimpel,hannu rantanen

Vasabon Hannu Rantanen hissar husbondsvimpen vid sin sommarstuga i Kaskö. Vimpeln som pryds av Kaskös kommunvapen, fladdrar i sjöbrisen som en signal att det är folk på stugan.

Husbondvimpeln är den senaste skapelsen av det stugparlament som grundades för ett knappt år sen. Ordförande Rantanen är nöjd med vimpelns popularitet.

- Målsättningen var att få ett trettiotal förhandsbeställningar, säger han. Nu i dagarna tar ett femtiotal hushåll vimpeln i bruk.

Eftersom inte alla har flaggstång så planerar man också att ta fram en fasadvimpel att fästa i sommarstugans vägg.

"Since 1785"

Då Hannu Rantanen formgav vimpeln så tog han en del konstnärliga friheter. Bland annat används vanligtvis varken bokstäver eller siffror på flaggor och vimplar.

På Kaskövimpeln finns ändå texten "Since 1785" (Sedan 1785). Året för stadens grundande uppmärksammas, eftersom det är möjligt att Kaskö kommer att försvinna från kartan. Som bäst diskuteras en fusion med grannstaden Närpes.

- I något skede sades att om vi går ihop så kommer staden att heta Närpes och använda Kaskös kommunvapen. Därför beslöt vi att skapa vimpeln, säger Hannu Rantanen.

Ett fartfyllt år

Stugparlamentets första år har verkligen varit fartfyllt. Utöver att ta fram den nya vimpeln så har man tillsammans med det lokala sjöräddningssällskapet och navigationssällskapet anordnat en optimistjollekurs. Ett småbåtsbyggeprojekt planeras också.

- Vi har lämnat in ett initiativ om en flytbrygga till gästhamnen, säger Rantanen. Förhoppningsvis tas det i beaktande i nästa års budget.

Parlamentet har sammanträtt aktivt och drivit på ärenden. Hannu Rantanen tror att stugparlamentets medlemmar i egenskap av icke-ortsbor har förmågan att kunna se saker som kunde bli bättre i staden.

- Många sommarboende känner nödvändigtvis inte till servicen i staden: var man får vatten vintertid, var man kan ställa upp båten. Det finns rum för förbättringar då det gäller information, avfallsskötsel och vattenärenden.

Liten omsättning på stugorna

I Kaskö, Finland minsta stad, finns 170 fritidsbostäder i sommarbruk. Hannu Rantanens stuggrannar kommer från olika håll i Österbotten och Södra Österbotten. Omsättningen har varit liten.

- Här finns såna som har haft samma stuga i 50 år och inte har några planer på att flytta. Själv kom jag över den här tomten för 25 år sen, säger han.

En man sitter på verandan framför en sommarstuga.
Hannu Rantanen. En man sitter på verandan framför en sommarstuga. Bild: Yle/Merja Siirilä man,person,hannu rantanen

Kaskö får enligt Hannu Rantanen beröm som en fin kuststad med en tydlig stadsplan. Även om hemstaden Vasa också är bra så är Kaskös dragningskraft stor.

- Här finns minst antal ljusreklamer i Finland, säger Hannu. Den enda jag vet om är den vid butiken.

Den här artikeln är en fri översättning av Yle Uutisets artikel Mökkiläisparlamentti aikoo panna monta asiaa tuumasta toimeen Kaskisissa – uusi isännänviiri nousee salkoihin lähipäivinä av Merja Siirilä. Artikeln är översatt av Roger Källman.