Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare Karisbo kockar för Norges landslagsdamer i fotbolls-VM: Havregrynsgröt står högt på listan

Anders Svahnström iklädd kockdräkt står tillsammans med en del av det norska damlandslaget i fotboll.
Anders Svahnström ser till att spelarna är mätta på planen. Anders Svahnström iklädd kockdräkt står tillsammans med en del av det norska damlandslaget i fotboll. Bild: Privat Dam-VM i fotboll 2019,Norge,norska landslaget i fotboll

Fotbollsintresset har kommit smygande för kocken Anders Svahnström i takt med att han rest runt med de norska landslagen. I år är det första gången som Norges damer har en kock med till VM.

- Det är frågan om ganska vanlig husmanskost. Det går åt mycket kyckling, vita fiskar, en hel del ris och pasta för kolhydrater och frukt och sallad, berättar Svahnström om menyn när vi ringer upp honom på hotellet i Nice i Frankrike där VM i fotboll pågår som bäst.

Mötte kärleken i Norge

Karisbördige Svahnström flyttade till Norge för tjugo år sedan. Planen var att färden skulle bära vidare söderut men efter att ha träffat sin fru i Norge så blev det hans hem.

Under sin uppväxt hade han inget intresse för fotboll, eller någon bollsport över huvud taget. Under det senaste decenniet har fotbollsflugan ändå bitit honom.

- För kring nio år sedan började min son spela fotboll. Då blev jag plötsligt tränare för ett gäng sexåringar. Efter det började jag resa runt med landslagen, så intresset har vuxit mer och mer, berättar han.

Medan han numera sitter fastklistrad framför tv:n då det vankas fotboll, så var han förr tvungen att låtsas ha ett fotbollsintresse för att hänga med i jargongen i köket.

- Jag kontrollerade alltid resultaten på text-tv innan jag åkte på jobb för att hänga med i fotbollsdiskussionerna med de andra kockarna, berättar han och skrattar.

Alla äter lika

Svahnström har tidigare lagat mat för det norska U-21 herrlaget och herrlandslaget. Han säger att det sist och slutligen är frågan om en ganska enkel meny för att mätta spelarnas magar.

- Det är inte så komplicerat. Det är viktigt att maten är näringsrik och varierande.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA har i år lagt upp riktlinjer för menyn under VM så att alla äter lika och ingen kan påstå att prestationen hänger på hurdan mat man fick. Det finns ändå möjlighet till flexibilitet beroende på vad laget äter till vardags.

- När det gäller till exempel Thailand så är spelarna inte vana vid den västerländska maten så de gör sin egen grej, berättar Svahnström.

Gröt är greit

Svahnström ljuger inte när han säger att det är traditionell husmanskost som gäller. Högst bland favoriterna är nämligen hans havregrynsgröt.

- Jag kokar gröt varje morgon och den har blivit väldigt populär. Den ska finnas varje morgon, och på natten när vi kommer tillbaka från matchen vill de också ha den.

Svanhström jobbar vanligtvis från klockan halv åtta på morgonen till åtta på kvällen.

- Jag är tillgänglig dygnet runt ifall någon behöver något, berättar han.

Rik på upplevelser

I praktiken händer det ändå aldrig att någon spelare ber om mat utanför de vanliga måltiderna, så då har Svahnström möjlighet att vara turist och gå på fotbollsmatch. Den största delen av tiden tillbringar han ändå på hotellet.

- Det kanske inte är så spännande som det låter, konstaterar han om sitt uppdrag.

- Men det är alltid en fin upplevelse. Även om man inte blir rik på pengar i min bransch så blir man rik på upplevelser.

Artikeln bygger på en intervju av Malin Valtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland