Hoppa till huvudinnehåll

Den svenska potatisen tränger undan den inhemska: "Det blir svårare och svårare för varje år att vara potatisodlare"

Dan Eriksson i svart t-skjorta utomhus med hav och natur i bakgrunden.
Dan Eriksson är potatisodlare i Nagu. Dan Eriksson i svart t-skjorta utomhus med hav och natur i bakgrunden. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Nagu,dan eriksson

Nypotatisen är skördad och skörden har varit riktigt god. Men det finns orosmoln bland potatisodlarna och det stavas: svensk potatis.

Nagubon och potatisodlaren Dan Eriksson kan njuta av att den hektiska våren nu är över.

- Det ser riktigt bra ut. Potatisen är skördad och det är bara att vänta på ett nytt år.

Den kalla perioden under våren ledde till några dagar försenad skörd

Eriksson kom snabbt igång i år med att sätta potatisen, men den kalla perioden som kom efteråt gjorde att potatisen blev några dagar senare färdig än vanligt.

- Normalt räknar man med att det ska gå 60 dagar från att man satte den, tills den blir färdig. Men i år blev det närmare 65 dagar.

Två händer som håller i fyra små nypotatisar som ännu är jordiga och smutsiga med skalet på.
Det är precis nu du ska handla om du vill ha nypotatis. Ute i skärgården, i Nagu och i Houtskär, försöker nästan alla bönder ha potatisen skördad och slut till midsommar, berättar Eriksson. Två händer som håller i fyra små nypotatisar som ännu är jordiga och smutsiga med skalet på. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Nagu,potatis,nypotatis

De potatisar som varit under plast och duk, som Eriksson satte först, de har gett en riktigt bra skörd.

- Men dem som vi enbart satte duk på, de har vuxit ojämnare och givit sämre skörd.

Den svenska potatisen oroar de inhemska potatisodlarna

Det blir svårare och svårare för varje år att vara potatisodlare, säger Eriksson.

- Svenska potatisen krånglar till det för oss mer och mer. Så det blir bara sämre och sämre för varje år.

Han säger att man i till exempel Nagu nog vill ha inhemsk potatis, men att han nog förstår de konsumenter som inte väljer inhemskt.

- Finns det svensk potatis i butiken som ser likadana ut som de finska, och du får den svenska för två euro och den finska kostar flera euro mer, så förstår jag nog vilken de väljer.

En hög med jordig nypotatis på ett bord. I en potatis sitter det en liten finsk flagga.
Väljer du inhemsk potatis eller den oftast billigare utländska potatisen? En hög med jordig nypotatis på ett bord. I en potatis sitter det en liten finsk flagga. Bild: Henrietta Hassinen / Yle potatis,föda,inhemska produkter,skörd,sommar

Men Eriksson skulle gärna se att de finska butikskedjorna aktivt skulle göra ett val för att trygga den inhemska potatisen.

- Jag tycker att de stora inhemska butikskedjorna inte borde köpa in svensk potatis överhuvudtaget. Så länge det odlas potatis här hemma i landet borde de sköta om oss och inte om svenskarna.

Två korta frågor till potatisodlaren Dan Eriksson

Hur länge är en nypotatis en nypotatis?

- Som potatisodlare så är en nypotatis den som åker direkt från åkern till kastrullen.

- Men i butiken blir de väl en, två dygn gamla innan de säljs där. Och efter midsommar så är det nog sommarpotatis som gäller. Då är det inte nypotatis mera.

Vad är det bästa med potatisen enligt dig?

- Den är god. Färsk nypotatis kokt i lite dill och med lite smör till - man behöver inget annat.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland