Hoppa till huvudinnehåll

Efter ett liv i rampljuset har mångsysslaren Gloria Vanderbilt gått bort

Gloria Vanderbilt, bilden tagen 1954.
Gloria Vanderbilt, bilden tagen 1954. Gloria Vanderbilt, bilden tagen 1954. Bild: AFP / Lehtikuva Gloria Vanderbilt

Hon blev kändis i och med en rättegång när hon var ett barn. Det vuxna livet ägnade Gloria Vanderbilt åt bland annat främst mode, men också konst och skådespel.

Modeikonen Gloria Vanderbilt har gått bort i en ålder av 95 år. Hon dog i sitt hem i New York City med familj och vänner vid sin sida.

Hon föddes 1924 och de följande 95 åren kunde allmänheten till stor del följa med via pressen.

Hennes far, den stenrika Reginald Vanderbilt, dog när dottern var liten och han lämnade efter sig ett stort arv.

På grund av dotterns ringa ålder, 18 månader, placerades pengarna i en fond.

Några år senare började en vårdnadstvist mellan Vanderbilts mamma och faster. Det blev en rättegång som pressen i USA bevakade noggrant och varje vändning rapporterades.

Under den tiden fick Vanderbilt öknamnet Poor little rich girl, på svenska ungefär Stackars lilla rika flicka.

Fastern vann det som kallades “århundradets rättegång” och kunde därmed också kontrollera vad som hände med pengarna.

Valde att bli kändis

Som ung blev Vanderbilt jämt och ständigt förföljd av fotografer och reportrar.

Till att börja med avskydde hon det, men hon beslöt sig i stället för att utnyttja all den gratis synlighet hon fick och bli kändis.

Vanderbilt var bara 15 år gammal när hon debuterade som modell. Mode blev en stor del av hennes liv, senare kunde vi läsa hennes namn på designerkläder och -parfymer.

Hon har även sysselsatt sig som skådespelare, författare och konstnär.

När Vanderbilt fyllde 21 och blev myndig fick hon tillgång till det arv hennes far hade lämnat efter sig. Summan var 4,3 miljoner dollar, vilket motsvarar över 60 miljoner i dag (summan är konverterad av dollartimes.com).

"Hon ville känna allt"

För bara några dagar sedan fick Vanderbilt veta att hon var döende.

Enligt läkarens diagnos hade hon cancer i magen. Hennes son, Anderson Cooper, säger att Vanderbilt tog läkarens besked med lugn och ro.

- Hon var den starkaste människa jag någonsin har känt, men hon var inte tuff och hon hade aldrig skinn på näsan som skulle ha kunnat skydda henne mot att bli sårad. Hon ville känna allt, såväl smärta som välbehag, säger Cooper efter dödsfallet.

Vanderbilt var gift fyra gånger och hon hade fyra barn.

Dödsfallet bekräftas av Vanderbilts son.

Källor: CNN (Anderson Cooper), Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.