Hoppa till huvudinnehåll

Hotellet i Valtimohuset ska bli hemtrevligt och erbjuda personlig service: ”Vi vill utveckla hela Borgås vardagsrum”

Tre män framför Valtimohuset.
Roni Collin, Arttu och Erkka Hirvonen är tre av de sju köparna. Tre män framför Valtimohuset. Bild: Yle/Rebecka Svedberg hotell,roni collin

Runo House Porvoo ska bli hemtrevligt och locka till sig fler övernattande gäster till Borgå. Hotellet väntas stå klart våren 2021.

I höst blev det klart att Valtimohuset i Borgå säljs till en grupp företagare som ska göra om huset till ett högklassigt boutique-hotell. Köpet drog ut på tiden men den 13 juni undertecknandes köpebrevet.

På måndag eftermiddag presenterade två av företagarna, bröderna Arttu och Erkka Hirvonen, det nya hotellet som enligt dem ska bli Finlands mest uppskattade hotellupplevelse.

- Vi är otroligt nöjda att vi har nått den här punkten. Nu fokuserar vi på att ta oss framåt och öppna hotellet inom den utsatta tidtabellen, berättar Arttu Hirvonen, styrelseordförande för aktiebolaget Porvoon Valtimotalo som består av Valtimohusets sju köpare.

En byggnad.
Här ska Runo House Porvoo öppna dörrarna våren 2021. En byggnad. Bild: Yle/Rebecka Svedberg hotell,valtimohuset

Hotellet ska gå under namnet Runo House Porvoo. Vd Erkka Hirvonen berättar att de ville ha ett kort namn som inte innehåller ordet hotell, för att visa att det handlar om mer än ett vanligt hotell.

- Borgåborna kan säkert speciellt koppla ihop dikternas betydelse för Borgå. Första gången Runeberg besökte Borgå så övernattade han i den här byggnaden.

Roni Collin, en av företagarna, är mycket glad över att köpebreven äntligen är undertecknade.

- Det känns jättebra. Det har varit en lång väntan men nu är vi äntligen i mål.

Högklassigt men hemtrevligt

Runo House Porvoo ska bli ett högklassigt hotell med fokus på hemtrevlighet.

- Vi vill skapa samma känsla och upplevelse för våra gäster som de har när de besöker sina nära och kära, berättar Erkka Hirvonen.

Hotellet ska representera Borgå och den finska kulturen. Samtidigt ska det utmana tidigare verksamhetssätt och skapa en ny affärsmodell.

- Den röda tråden är att det ska vara personligt. Hela servicekonceptet handlar om att det ska kännas som att man är hemma, berättar Collin.

Två män sittandes vid ett bord.
Arttu och Erkka Hirvonen. Två män sittandes vid ett bord. Bild: Yle/Rebecka Svedberg hotell,erkka hirvonen

Collin berättar att företagarnas vision är att ge besökarna en upplevelse, ända från bokningsskedet tills de är framme.

- Vi kommer även att samarbeta med många lokala Borgåföretag, så det finns annat att uppleva när hotellgästerna besöker oss, berättar Collin.

Företagarnas vision är även att hotellet ska locka till sig fler övernattande gäster i Borgå.

Hotellet kommer att ha 55 rum på andra och tredje våningen och om företagarnas ansökan om ändringar i detaljplanen godkänns byggs det ytterligare 12 loftrum på vindsvåningen.

Hela Borgås vardagsrum

Hotellet ska inte enbart vara ett ställe för övernattning. På första våningen kommer ett slags vardagsrum att byggas.

- Vi vill utveckla hela Borgås vardagsrum, säger Erkka Hirvonen.

- Tanken är att göra vardagsrummet lättillgängligt för alla, både för hotellgäster och andra invånare, säger Collin.

Hotellet kommer inte att ha en traditionell reception utan gästerna tas emot i vardagsrummet. Därtill kommer det att finnas en bar, en matsal och ett kök.

Köket och matsalen kommer att erbjuda frukost, på veckosluten bjuds det på brunch.

Färdigt 2021

Tillsvidare har företagarna inga bilder att visa. Planeringen är ännu i full gång och efter det påbörjas renoveringen av huset. När det här kommer att ske är fortfarande oklart.

- Det är för tidigt att säga mera exakt. Nu finns det ändå inga orsaker att vänta. Vi fortskrider så fort som möjligt, säger Collin.

Företagarna hoppas att dörrarna ska kunna öppnas våren 2021. De nuvarande hyresgästerna kommer så småningom att börja flytta ut, senast då renoveringsarbetet inleds.

Runo House Porvoo kommer att innebära 19 nya arbetsplatser. Rekryteringsprocessen kommer att inledas ungefär ett år innan hotellet står klart.

Företagarna ska driva hotellet privat men kommer även att samarbeta med andra företag. Dels med lokala aktörer, dels också med internationella aktörer, för att kunna marknadsföra hotellet utomlands.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland