Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Tågresor blir mera populärt, Kinas ekonomiska ambitioner i Europa öppnar nya dörrar för lobbyister

Två kvinnor vid en järnvägsstation.
Två kvinnor vid en järnvägsstation. tåg,Resande och pendling,semesterresor,järnvägstrafik,järnvägsstationer,Tågluffning,kvinnor,Ensamresande

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

I dag fortsätter Gullrandadiskussionerna i Nådendal. Det två dagar långa evenemanget som president Sauli Niinistö står värd för handlar om utrikes- och säkerhetspolitik.

I vintras samlades åländska ungdomar på ett klimatläger på Kumlinge. Lägret inspirerade dem att grunda en egen förening, Ungdomarnas miljörörelse på Åland, som vill påverka till exempel beslutsfattare och skolor att agera mer miljövänligt.

Att resa med tåg ökar i popularitet och en orsak bakom detta tros vara klimatförändringen. Millamaria och Peter Edén i Vasa väljer att resa med tåg istället för flyg och enligt dem handlar det mer om en samvetsfråga än en miljöfråga.

Kinas ekonomiska ambitioner i Europa öppnar möjligheter för lobbyister som kan öppna de rätta dörrarna i Bryssel. Samtidigt kan bristen på transparens utgöra ett problem, varnar medborgarorganisationer.

En viss kiselalg är oerhört viktig för Östersjöns välmående. Men hur anpassar den sig och kan den överhuvudtaget anpassa sig? Det här utreds i ny forskning.

Väder

Vädret är varmt och soligt i stora delar av landet, men lokalt förekommer regn- och åskskurar. I landets södra och mellersta delar ligger temperaturen mellan 22 och 26 grader, i Lappland mellan 14 och 22 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes