Hoppa till huvudinnehåll

Ny Lojopräst ska ansvara för den svenska verksamheten - behöver inte kunna svenska så bra

Sankt Lars kyrka i Lojo
Sankt Lars kyrka i Lojo Bild: Yle/Robin Lindberg sankt lars kyrka i lojo

Lojo församling ska få en ny kaplan som har hand om den svenskspråkiga verksamheten i församlingen. Enligt jobbannonsen är språkkravet för den nya kaplanen - överraskande nog - nöjaktiga kunskaper i svenska.

Den sökande ska däremot ha utmärkta finskakunskaper både i tal och skrift.

Officiellt är det Esbo domkapitel som ledigförklarat tjänsten. Den nya kaplanen ska hålla gudstjänster, sköta förrättningar och jobba med skriftskoleverksamhet, diakonin och seniorarbete – specifikt på svenska.

Till Hufvudstadsbladet förklarar kyrkoherde Juhani Korte att Lojo församling juridiskt sett är en finskspråkig församling och kan därför inte kräva av en sökande att hen har utmärkta kunskaper i svenska, även om det är önskvärt.

Korte menar att det är ett paragrafmonster som ligger bakom formuleringen

Församlingen i Lojo har 34 000 församlingsmedlemmar varav 1 500 är svenskspråkiga. Ansökningstiden för kaplanstjänsten går ut den 20 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland