Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeåpolitikerna ska ta ställning till gamla bollhallen - idrottsföreningarna hoppas skjuta upp stängning med tre år

Bollhallen i Sjundeå.
Många önskar att hallen ska användas i några år till. Bollhallen i Sjundeå. Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius sjundeå bollhall

Sedan budet kom att Sjundeås gamla idrottshall stänger omgående har de lokala idrottsföreningarna kämpat för att den ska undersökas på nytt.

Tekniska direktören bjuder nu på en smal strimma av hopp då han lovar att ta upp ärendet till diskussion i tekniska nämnden.

Det var i början av juni som Sjundeås gamla idrottshall stängdes till följd av säkerhetsbrister. En inspektion visade att det finns allvarliga brister i brandsäkerheten och att konstruktionen inte uppfyller dagens krav.

Kommunens idrottsföreningar blev förkrossade då de plötsligt stod utan träningslokal.

Nu lovar ändå tekniska direktören Markus Moisio att ta upp ärendet till diskussion i tekniska nämnden som sedan får avgöra om och hur kommunen går vidare i ärendet.

Idrottsföreningarna hoppas kommunen låter granska hallen på nytt. Förhoppningen från föreningarnas sida är att den kunde vara öppen ännu i tre år - lagom tills idrottshallen i det nya skolcentret öppnar.

Helikopterbild av Sjundeå bollhall
Den nya allaktivitetshallen ligger alldeles intill kommunens gamla bollhall. Helikopterbild av Sjundeå bollhall Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,drone camera,Västnyland,drone

Än är inte hoppet ute

I rapporten från inspektionen av den 40 år gamla hallen står det att det inte kan anses ekonomiskt vettigt att reparera hallen.

Moisio förklarade tidigare för Yle Västnyland att en reparation skulle kräva att hela konstruktionen byttes ut.

Under ett möte i tisdags (11.6) med representanter från lokala idrottsföreningar fick föreningarna ta del av delar av rapporten.

Tom Paasikivi (Saml) säger att han tolkar det som att det inte är frågan om oöverkomliga problem trots allt. Paasikivi är blivande ordförande för Sjundeå IF.

Paasikivi tillägger att ifall inte hallen kan tas i bruk igen så måste flera av de lokala idrottsföreningarna i värsta fall avsluta sin verksamhet.

SFP vill också att idrottshallens användningstid utreds

Det är inte enbart idrottsföreningarna som begär att byggnaden granskas på nytt.

På kommunfullmäktigemötet i måndags (10.6) lämnade fullmäktigegruppen för Svenska folkpartiet i Sjundeå in en motion där de föreslår att kommunen omgående utreder om användningstiden för idrottshallen kan förlängas.

Kommunen planerar i stället större idrottshall i nya skolcentret

Samtidigt slog nämnden fast att det behövs en större idrottshall än planerat i det nya skolcentret.

Ursprungligen hade man tänkt en sal på 510 kvadratmeter. Nu planerar man att mer än fördubbla ytan till 1 035 kvadratmeter för att den ska ersätta salen i gamla idrottshuset.

Det möjliggör bland annat handbolls- och innebandyträningar på planen.

Dessutom innebär en plan av den storleken att den kan delas upp så att flera grupper kan träna samtidigt.

En större sal innebär ändå ökade utgifter. Tekniska nämnden ska behandla förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland