Hoppa till huvudinnehåll

Stora förändringar i Jokerit – Jari Kurri säljer 40 procent av sina aktier, verkställande direktören avgår

Jari Kurri blickar åt sidan.
Jari Kurri har sålt 40 procent av Jokerits aktier (arkivbild). Jari Kurri blickar åt sidan. Bild: Lehtikuva Jari Kurri

Jari Kurri köpte nyligen Jokerits samtliga aktier. Nu har han sålt 40 procent av dem, till Norilsk Nickel Harjavalta Oy, ett företag med en rysk oligark som en av storägarna. Samtidigt tackar klubbens verkställande direktör Jukka Kohonen för sig och ersätts av Eveliina Mikkola.

För en dryg vecka sedan kom Ilta-Sanomat ut med uppgifter om att Norilsk Nickel-koncernen skulle finansiera Jokerits framtida verksamhet. Den ryska oligarken Vladimir Potanin är en av koncernens storägare.

Idag meddelade Jokerit på sin webbplats att Norilsk Nickel Harjavalta Oy köpt 40 procent av klubbens aktier.

– Vi är väldigt glada att ett ansenligt finländskt företag vill ge oss ett starkt stöd i våra kommande säsonger i KHL, säger majoritetsägaren Jari Kurri på webbplatsen.

Jukka Kohonen avgår

Jokerit meddelade också att vd:n Jukka Kohonen avgår. 55-åriga Kohonen har varit klubbens verkställande direktör sedan 2014, det vill säga under hela den tidsperiod då laget spelat i KHL.

– Efter fem och ett halvt år har jag kommit fram till slutsatsen att det är dags att lämna klubben. Det har varit händelserika år, under vilka Jokerit har uppnått fina resultat på många delområden, säger Kohonen på webbplatsen.

Ny verkställande direktör blir Eveliina Mikkola. Hon blir den första kvinnliga vd:n i en KHL-klubb.

Mikkola har tidigare arbetat som kommersiell direktör för Hartwall Arena sedan 2012.

Läs mera:

IS: Så här finansieras Jokerits KHL-äventyr i fortsättningen – finskt bolag med rysk oligark i bakgrunden är beredd att täcka storförlusterna

I den ryskdominerade ishockeyligan KHL har Helsingforsklubben Jokerit dragits med massiva ekonomiska problem. Då Jari Kurri köpte klubben för ett par veckor sedan sade han att banden till den ryska finansieringen nu är kapade. Ilta-Sanomat avslöjar att ett nickelbolag är redo att stå för de förluster som oligarken Gennadi Timtjenko tidigare har täckt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport