Hoppa till huvudinnehåll

Tomas Westerlund ny tränare för damlandslaget i handboll – målet är att nå EM 2024: ”Det är upp till spelarna nu"

Collage.
Tomas Westerlund och damlandslagsspelare (arkivbild). Collage. Bild: All Over Press / Yle

Den tidigare stjärnspelaren och herrlandslagstränaren Tomas Westerlund tar över som lots för damlandslaget i handboll. Det meddelade Handbollsförbundet på måndagen. Målet: Att kvala in till EM 2024.

Efter att Finland kammat noll i förkvalet till EM 2020 lämnade Tommy Suoraniemi sitt uppdrag. Nu står det klart att det är ett inhemskt toppnamn som efterträder honom som chefstränare för damlandslaget i handboll.

Den nya tränaren: Tomas Westerlund.

Westerlund spelade själv för BK-46 i Finland före han flyttade till Sverige, där han också gjort karriär som tränare. Där hann han bland annat vara assisterande tränare för det svenska damlandslaget.

Sedan vintern har han fungerat som ansvarig i Kristianstad Handbolls ungdomsverksamhet.

Men då möjligheten att ta över det finska damlandslaget kom kunde han inte tacka nej.

– Det har hänt mycket i Finland sedan jag senast tränade här. Det är ett ungt lag som vill utvecklas och jobbet passar dessutom in för mig på ett personligt plan då jag inte har ett seniorlag att ansvara för, säger Westerlund på en presskonferens på måndagen.

"Viktigt med kontinuitet"

Westerlund kommer att fortsätta med sitt juniorarbete i Sverige. Något som också ska ses som positivt för de finländska landslagsspelarna.

– Tomas har en möjlighet att följa med våra spelare i Sverige. Det är något som fungerade bra också med Tommy Suoraniemi som tränare. Dessutom kan vi bygga upp en bana för våra egna spelare som vill ta klivet utomlands, säger Ken Sirenius.

Sirenius själv kommer att fortsätta som assisterande tränare för damlandslaget.

– Jag ser det som oerhört viktigt att resten av tränarstaben hålls intakt. Det är viktigt för de unga spelarna att det finns kontinuitet och tränare de kan lita på, säger Westerlund.

Höga ambitioner: EM 2024

Westerlund berättar också att hans huvudmål är att kvala in till Europamästerskapstävlingarna 2024.

– Då utvidgas turneringen från 16 till 24 lag. Just nu är vi långt ifrån att vara tillräckligt bra, men vi har också mycket tid på oss att utvecklas. De unga spelarna som i dag gjort fem landskamper kan ha gjort 50 då. Det är upp till dem nu. Man blir bra om man själv vill bli det, säger Westerlund.

Ett tufft mål, men så ska det också vara, kompar Sirenius:

– Vi har höga ambitioner.

Själv beskriver Westerlund sig som en ”diskuterande tränare”.

– Även om jag har en klar syn på hur vi ska spela handboll så kommer spelarna absolut att få säga sitt, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport