Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Brasiliens slutspelsplats står på spel – Jamaica jagar nationens första VM-mål

Brasiliens lag jublar.
För Brasilien står allting på spel då de jagar gruppseger men samtidigt riskerar missa slutspelet. Brasiliens lag jublar. Brasiliens damlandslag i fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,fotboll

Så gott som allting står fortfarande öppet i grupp C då den sista omgången kör igång. Både Brasilien, Australien och Italien kan fortfarande vinna gruppen. Samtidigt kan Brasilien också riskera att missa slutspelet för första gången på över 20 år. Också Jamaica har en teoretisk chans att ännu gå vidare men ska i så fall bli första VM-debutant att segra i årets turnering.

Italien – Brasilien, grupp C

Klockan 22. Stade du Hainaut, Valenciennes. Direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 21.30.
Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson och expertkommentator Heidi Lindström.

Brasilien måste gå för seger för att vinna grupp C. Då lyckas laget undvika någon ur trion Norge, Tyskland eller Frankrike i åttondelsfinal. Italien kan till och med vinna gruppen med en uddamålsförlust mot sydamerikanskorna.

Utgångsläget

Italien är i en rätt så bekväm sits. Efter segrarna över Australien och Jamaica har laget säkrat en plats bland de 16 främsta i turneringen.

Laget vill garanterat behålla förstaplatsen före Brasilien och Australien för att få möta antingen Kina eller Nigeria i åttondelsfinal. Aningen enklare motståndare än Norge, Tyskland eller Frankrike.

Redan oavgjort räcker för ”Le Azzurre” att vinna gruppen.

Brasilien satte sig däremot i en väldigt obekväm fåtölj efter att laget tappade 2–0 till 2–3 mot Australien förra torsdagen.

Laget som kom till Frankrike med nio raka förluster i bagaget riskerar att missa slutspelet för första gången sedan 1995.

Brasilien har ändå allt i egna händer. Besegrar laget Italien med 2–0 samtidigt som Australien inte besegrar Jamaica med mer än tre mål vinner ”Seleção” gruppen.

Det gäller alltså för båda lagen att hålla ett öga på matchen mellan Jamaica och Australien som spelas samtidigt i Grenoble.

Håll koll på

Barbara Bonansea gjorde två mål mot Australien, Cristiana Girelli tre mot Jamaica och inhopparen Aurora Galli två i samma match.

Den här trion lönar det sig att följa med extra noga. Lagkaptenen Sara Gama fick en hård spark mot huvudet i lagets senaste VM-match. Återstår att se om hon är 100-procentigt skick och inleder bredvid Elena Linari i mittförsvaret.

Hos Brasilien är det bekantingarna Marta och Cristiane som ska rädda den gulblåa äran i Frankrike. Båda blev utbytta mot Australien och har haft fem dagar på sig för att hitta storformen inför lagets hittills viktigaste match.

Formiga har dragit på sig två varningar och saknas i kväll.

Mittbacken Monica stod för ett självmål mot Italien. Får se hur hon har lyckats återhämta sig efter det oturliga självmålet.

Referentens tips

Italiens försvarsspel har varit rena dynamiten i detta VM. Laura Giuliani har släppt in endast en straffretur bakom sig på 180 minuter VM-fotboll.

Tror inte på något målkalas och tippar på 1–1. Med det slutresultatet skulle båda lagen ta sig vidare in bland de 16 främsta.

Jamaica – Australien, Grupp C

Kl. 22.00, Stade des Alpes, Grenoble, direkt på Yle Arenan.
Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Det mesta är faktiskt öppet inför slutomgången i C-gruppen, Australien kan rent matematiskt ännu sluta allt mellan etta och fyra i gruppen och Jamaica har i teorin ännu chans att ta sig vidare.

I praktiken handlar den här matchen ändå om hur stora Australiens segersiffror blir, och till vilken slutplacering det räcker. För Jamaicas del är det bara frågan om att försöka få till en snygg slutfinish, och i bästa fall göra nationens första VM-mål.

Hur vill Australien matcha laget?

Det är tredje matchen på tio dagar för bägge lagen och Australien dras dessutom med skadeproblem, ett halvdussin spelare har inte kunnat träna för fullt i veckan. Att lätta på gasen och använda Jamaicamatchen till att spara på krafterna känns garanterat lockande.

Samtidigt behöver Australien en poäng för att säkert gå vidare, och en tillräckligt stor seger kan ännu ge första plats i gruppen om Brasilien samtidigt slår Italien med lämpligt stora siffror.

Frågan är hur Australien ska hantera det läget. Genom att satsa allt och försöka köra över Jamaica med hopp om en förstaplats som skulle ge sex dagars vila inför en åttondelsfinal där Kina troligen står för motståndet? Eller genom att prioritera att få en lugnare och mer komfortabel genomkörare inför nästa match som (om Italien inte förlorar) antagligen spelas redan på lördag, mot Norge.

Australien jublar efter mål.
Australien behöver en klar seger för att vinna gruppen men en poäng räcker för att säkra slutspelsplatsen. Australien jublar efter mål. Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Australiens damlandslag i fotboll

Tungt värre för debutanterna

Fyra länder gör sin VM-debut i Frankrikemästerskapen: Sydafrika, Chile, Skottland och Jamaica. Statistiken för nykomlingarna har varit mördande hittills. Nio matcher, nio förluster.

Jamaica kan tacka Thailand för att truppen inte kallas VM:s sämsta lag, men 0-3 mot Brasilien och 0-5 mot Italien visar att gänget från Karibien är i lite fel sällskap. Laget vill garanterat avsluta snyggt, men Australien är ändå några klasser för bra.

Räkna med en ny stormatch av lagets bästa spelare, målvakten Sydney Schneider. Hyfsat omsusade forwarden Khadija “Bunny” Shaw har inte lyckats med målskyttet hittills, och Jamaica hoppas nu undvika att bli det första laget som skickas hem från Frankrike utan att ha gjort ett enda mål.

Släpper Australien loss sitt superlöfte?

Mary Fowler är den australiska fotbollens framtid, och togs med i VM-truppen fast hon bara är 16 år gammal. Anfallaren har dragits med en lårskada, men sägs nu vara redo för spel. Tipset är att Australien slänger in Fowler som inhoppare mot Jamaica, vilket skulle göra att hon blir den femte yngsta spelaren i VM-historien.

Samtidigt skulle det säkerställa att hon inte längre kan välja Irlands A-landslag, som hon också skulle få spela för.

I andra ändan av åldersskalan hoppas 34-åriga ikonen Lisa De Vanna få fira en liten milstolpe mot Jamaica. Får reserven speltid gör hon landskamp nummer 150 i karriären.

Kommentatorns tips:

Nivåskillnaden i VM blir inte mycket större än så här. Australien behöver inte ens trycka gasen i botten för att ta en klar seger. Seger med en handfull mål krävs för att “The Matildas” ska ha hopp om gruppseger och laget fixar en sån. Räkna med något i stil med 5-0 eller 6-0.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport