Hoppa till huvudinnehåll

Fästingsjukdomen TBE kan orsaka inlärningssvårigheter - "Också barn i städerna borde ta fästingvaccin"

Fästing på blad.
Fästing på blad. Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se fästingar,smittsamma sjukdomar,borrelios,vaccin,borreliosis,Bock,fästing

Fästingexperten Jarmo Oksi anser att man kunde utöka riskområdena i Finland. Just nu är Pargas det enda område i Egentliga Finland där TBE-vaccin finns med i det nationella vaccinationsprogrammet.

Jarmo Oksi är professor och överläkare vid Åbo universitet och Åbo universitetscentralsjukhus.

Han studerar sjukdomar orsakade av fästingar och sköter också om patienter som drabbats av fästingburna sjukdomar.

Fästing på hud
Enligt Insitutiet för hälsa och väldfärd, THL, fanns det 79 fall av fästingburen hjärninflammation, TBE, år 2018. De flesta fall fanns i Pargas, men även i Esbo förekom flera fall. Fästing på hud Bild: Yle/Jessica Edén fästingar,borrelios,Kumlingesjukan,fästing

Oksi uppmanar föräldrar att vaccinera sig själva och sina barn om man befinner sig i områden med hög risk för TBE, som är fästingburen hjärninflammation.

- Dessutom ska du ta vaccin ifall du bor nära riskområdena och om du rör dig mycket i naturen, speciellt om du får fästingar på dig.

TBE kan orsaka inlärningssvårigheter

Fästingvaccin är det enda som hjälper mot TBE.

TBE är sällsynt. I områden med TBE-virus innehåller upp till en procent av fästingar detta virus.

Grovt räknat är det bara 1 av 10 000 som får hjärninflammation.

Men Oksi påminner om att även en lätt hjärninflammation kan orsaka svåra men för barn som drabbas.

- Om det spridit sig till hjärnan under en tid, är konsekvenserna svåra att förutsäga. Det kan senare bli ett problem med inlärning och koncentration som påverkar livet och till exempel framtida karriärval.

vy över äventyrsparken i kuppis. vatten och en metallbro samt fina gröna växter runtom.
Fästingar rör sig också i städer, till exempel i stadsparkernas höga gräs. vy över äventyrsparken i kuppis. vatten och en metallbro samt fina gröna växter runtom. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Äventyrspark (Åbo),lekplatser,Kuppis

Ett högt riskområde i Egentliga Finland är till exempel Pargas.

Borde riskområdena utvidgas?

På Institutet för hälsa och välfärd, THL:s sidor, rekommenderar man TBE-vaccin för alla invånare och sommargäster som rör sig i naturen i områden där fall med TBE överstiger 5 per 100 000 invånare.

Pargas är det enda område här i Egentliga Finland där TBE-vaccin finns med i det nationella vaccinationsprogrammet och kan tas av 3 år och äldre personer.

Men Gustavs föreslås från och med nästa år bli ett nytt område som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

På grund av TBE:s följder anser Oksi att Finland till och med skulle kunna utöka riskområdena.

Det skulle innebära att vacciner betalas av samhället i mycket större utsträckning än tidigare.

Åbobor funderar inte på fästingvaccin

I skärgården, där det finns mycket fästingar, är man medveten om att fästinsvaccinet är viktigt, men de Åbobor Yle Åboland talat med verkar vara ovetande om behovet av vaccinet.

Yle Åboland träffade under en varm dag i Kuppisparken i Åbo många som njöt av solen, men enbart en mamma hade tagit fästingvaccin. Hon var från S:t Karins.

mamman katja håller dottern milla i handen och även en vattenflaska i handen. Milla har en rosa keps och rosa tröja. I bakgrunden syns gröna träd.
Katja tvivlar inte på att det skulle finnas fästingar också i parkerna i Åbo. Här är hon med dottern Milla. Men ingen av dem har något fästingvaccin. mamman katja håller dottern milla i handen och även en vattenflaska i handen. Milla har en rosa keps och rosa tröja. I bakgrunden syns gröna träd. Bild: Yle/Jasmine Nedergård åbobor,föräldrar,småbarn,Kuppis

Åbobon Elina besökte parken med barnen Emil, två och ett halvt år gammal och Oiva, 10 månader.

Hon berättade att de i familjen nog funderat på fästingvaccin, men inte tagit något ännu.

- Det har på något vis bara blivit ogjort, vi har inte bestämt att “nu går vi”.

mira väyrynen har sonen manu i en gulsvart barnvagn. De besöker kuppisparken i soligt sommarväder.
Mira Väyrynen tycker att inte fästingvaccinet varit nödvändigt för deras familj. mira väyrynen har sonen manu i en gulsvart barnvagn. De besöker kuppisparken i soligt sommarväder. Bild: Yle/Jasmine Nedergård åbobor,föräldrar,småbarn,Kuppis,mira väyrynen

Åbobon Mira Väyrynen har tagit med sig treåriga pojken Manu till parken.

Varken hon själv eller hennes pojke har fästingvaccin.

- Vi har inte upplevt att det skulle vara nödvändigt. Vi springer inte så hemskt mycket i naturen eller rör oss i skärgården. Det känns som att det i så fall skulle vara mera nödvändigt. Men inte här i centrumområdet.

Tror du att det finns fästingar i Åbo då? Till exempel i parkerna?

- Hoppas inte!

Men till exempel i Åbo och Esbo har fästingar hittats i städernas parker.

Artikeln är översatt och delvis baserad på Yle Turkus artikel "Punkkirokotuksen tarvitsee luonnossa liikkuva lapsi riskialueella" skriven av Minna Rosvall.
Artikeln är 19.6.2019 klockan 05:21 korrigerad. Det stod felaktigt fästingburen hjärnhinneinflammation, men är nu rättat till fästingburen hjärninflammation.

Läs också