Hoppa till huvudinnehåll

Kakolafunikularen repareras igen - öppnar för trafik först efter midsommar

kakolafunukularen in action
Starten för Kakolafunikularen har inte gått som på räls. kakolafunukularen in action Bild: Yle/Jasmine Nedergård bergbana,funikular i åbo

Kakolafunikularen är ur bruk resten av veckan för reparationsarbeten.

Funikularen togs i bruk på måndag efter reparationsarbeten, men på kvällen uppstod problem igen. Nio personer befann sig i kabinen.

Felet ligger i lutningsensorerna, som tidvis orsakat stopp under färden. Nu ska problemen åtgärdas så att inga fler avbrott uppstår.

- Kabinen gjorde cirka 100 turer på måndag innan fel uppstod. Det är klart att vi måste förbättra dess funktion och därför har vi bestämt att stänga hissen, tills allt fungerar igen, säger projektledare Janne Laine.

Eftersom man antar att midsommarhelgen kommer att vara en lugnare period, så kommer man nu att göra ett längre uppehåll, säger Laine.

Turun Sanomat skriver att en grupp reparatörer från Leitner, som levererat kabinen anländer till Åbo imorgon för servicearbeten.

Man har alltså reserverat resten av veckan för reparationen och testkörningar. Funikularen tas i bruk igen tidigast på måndag efter midsommar.

Under avbrottet kommer man också att kontrollera och ljustera dörrarnas funktion.

Så här såg det ut då Kakolafunikularen invigdes i maj.

Läs också