Hoppa till huvudinnehåll

Mjölkjätten Valio tvingas betala miljontals euro till lokala mejerier – sålde för billig mjölk

Mjölkburkar av Valio i en butikshylla.
Valio måste betala stora summor pengar efter att ha sänkt mjölkpriset år 2010. Mjölkburkar av Valio i en butikshylla. Bild: Lehtikuva Valio,mjölk

Nu kom domen efter en lång rättsprocess – koncernen Valio ska betala miljontals euro i ersättningar till två lokala mejerier. Det handlar om skadestånd för att ha brutit mot konkurrenslagstiftningen. Beslutet kom i två skilda domar.

Tingsrätten i Helsingfors beslutade också att Valio ska betala alla rättegångskostnader. Det handlar om rättegångskostnader för flera hundra tusentals euro.

Domen bottnar i att Valio år 2010 chocksänkte priset på mjölk.

Valio ska betala 4,5 miljoner euro i ersättningar till andelslaget Maitomaa, samt 3,5 miljoner euro till andelslaget Maitokolmio.

Rättsprocessen har pågått sedan 2013. Valio står för andelslagens rättegångskostnader som uppgår till över 300 000 euro per bolag.

Inte Valios första tvist

Andelslagen hade krävt närmare 30 miljoner euro i ersättningar av Valio för underprissättning. Så här häftig ersättning blev det ändå alltså inte. Enligt tingsrätten var kraven på ersättning för höga.

Maitokolmio hade krävt 10 miljoner euro i ersättningar och Maitomaa 17 miljoner euro.

Enligt andelslagen ville Valio med prisnedsättningen utmana sin rival, det svensk-danska Arla. De lokala mejerierna sade i samband med prisnedsättningen att man varit nära att lämna hela mjökindustrin på grund av detta.

Valio har också haft en tvist med Arla beträffande samma sak, alltså låga priser. Arla krävde att Valio betalar dem 58 miljoner euro i ersättningar, men förra hösten nådde bolagen en överenskommelse sinsemellan. Valio tvingades ändå betala 70 miljoner i vite för brott mot konkurrenslagstiftningen. Det var högsta förvaltningsdomstolen som gav domen.

Basmjölken motsvarade inte genomsnittskostnaden

Enligt tingsrätten är Valio skadeståndsskyldigt eftersom bolaget prissatt sin basmjölk under genomsnittskostnaden.

Med basmjölk menas fettfri mjölk, ettans mjölk, lättmjölk och helmjölk.

Helsingfors tingsrätt slog fast att Valios underprissättning har haft en negativ inverkan på mejeriernas verksamhet och orsakat ekonomiska svårigheter.

– Valio har gjort sig skyldigt till att avsiktligt underprissätta produkter i syfte att erövra marknaden, lyder det i domen.

Valio erkände missbruk av dominerande ställning

Till en början stred Valio emot att man underprissatt mjölken, men senare medgav bolaget att det missbrukat sin dominerande ställning 2010–2012.

Valio har ändå förnekat att det medvetet eller oaktsamt åsidosatt konkurrenslagstiftningen. Bolaget krävde att mejerierna skulle betala deras juridiska kostnader, men det gick alltså inte vägen.

Valio menar att priserna på mjölk sjönk eftersom efterfrågan på mjölk sjönk.