Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Var tredje lever utan rent vatten globalt, expert rekommenderar TBE-vaccin för aktiva barn

Fästing kryper på en arm.
Fästing kryper på en arm. Bild: YLE/Jessica Edén kumlingesjuka

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Fästingar kan ställa till med mycket bekymmer – ett bett kan bland annat leda till hjärnhinneinflammation. Enligt fästingexpert Jarmo Oksi borde man utöka riskområdena i Finland. TBE-vaccinet borde tas av flera, anser han, speciellt aktiva barn i riskområden.

Enligt Fingrid, som har hand om Finlands elstamnät, kan liknande strömavbrott drabba Finland som det i Sydamerika under helgen. Ett enkelt fel i eldistributionen kan skapa en förödande dominoeffekt. – Stora områden kan bli utan el, även om grundproblemet var litet, förklarar Reima Päivinen från Fingrid.

Statsminister Antti Rinne gör i dag sitt andra utlandsbesök. Han ska träffa Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i Stockholm. De ska föra diskussion om bland annat militärt samarbete och grön ekonomi. De ska också prata om hur man kan skydda Östersjön. Ett finskt och svenskt Natomedlemskap väntas också komma upp på tal.

Utrikes:

Fyra politiska grupper i EU-parlamentet försöker enas om en gemensam programförklaring för den kommande mandatperioden. EPP och S&D utgör inte längre enkel majoritet i parlamentet och de söker därmed stöd från andra EU-vänliga grupper: liberala Förnya Europa och den gröna gruppen. – De pågående förhandlingarna är historiska, säger Nils Torvalds.

Enligt en ny rapport av FN lever var tredje människa i världen utan rent vatten. Över hälften av världens befolkning har dessutom inte en ordentlig toalett hemma. Det här är ett mycket stort problem – 800 småbarn dör varje dag till följd av smutsigt vatten och dålig hygien.

USA skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern. Enligt landets tillförordnade försvarsminister är utplaceringen ett svar på fientligt beteende från Iran. Förra månaden skickade landet 1 500 extra soldater till regionen. Exakt vart de nya soldaterna skickas är oklart.

Väder

Det är soligt och varmt i landets södra och mellersta delar. Det är mellan 23 och 27 grader varmt. Varmast är det i söder. Måttlig västlig eller sydvästlig vind.

I landets norra del är det däremot ostadigt och särskilt i Lappland är det svalare. Temperaturen ligger mellan 18 och 22 grader i Kajanaland, östra delen av norra Österbotten och södra Lappland.

I norra och mellersta Lappland är det mellan 14 och 19 grader varmt. Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes