Hoppa till huvudinnehåll

USA skickar ännu fler soldater till Mellanöstern - som svar på "fientligt beteende" från Iran

Den norska oljetankern Front Altair var ett av de tankfartygen som brann i Omanbukten förra veckan.
Den norska oljetankern Front Altair var ett av de tankfartygen som brann i Omanbukten förra veckan. Den norska oljetankern Front Altair var ett av de tankfartygen som brann i Omanbukten förra veckan. Bild: EPA-EFE/STRINGER tankfartyg

USA skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern. Beskedet kom bara några timmar efter att Iran meddelat att man kommer att överskrida de gränser för lager av anrikat uran som formulerats i det internationella kärnteknikavtalet.

USA "söker inte konflikt med Iran", enligt USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan, då han meddelade att ännu fler amerikanska soldater ska skickas till Mellanöstern. - Exakt vart är oklart.

- De senaste iranska attackerna bekräftar de tillförlitliga och trovärdiga underrättelseuppgifter vi har fått om fientligt beteende av iranska styrkor och deras ombud över hela regionen, sade Shanahan.

De 1 000 amerikanska soldater som nu skickas till regionen kommer utöver en utplacering av 1 500 soldater som USA:s president Donald Trump meddelade om förra månaden.

På måndagen släppte USA:s förvarsministerium ytterligare bilder som enligt USA bevisar att det var Iran som anföll två tankfartyg i Omanbukten förra veckan.

Bilderna som uppges vara tagna från en amerikansk militärhelikopter visar samma incident som USA visat videor på tidigare. - Det som påstås vara medlemmar av det iranska revolutionsgardet när de tar bort en odetonerad mina från det japanska tankfartyget Kokuka Courageous skrov.

De nya stillbilderna är aningen tydligare än den här första videon på händelseförloppet.

Iran på väg att bryta mot kärnteknikavtalet

Sedan USA drog sig ur det internationella kärnteknikavtalet med Iran och införde nya sanktioner mot landet, så har spänningarna mellan USA och Iran ökat månad för månad.

På måndagen meddelade Iran att man kommer att öka sina depåer för anrikat uran över de gränser som formulerats i kärnteknikavtalet.

- I dag har nedräkningen börjat mot att överskrida 300 kilo anrikat uran. Om tio dagar kommer vi att passera gränsen, sade Behrouz Kamalvandi från Irans atomenergimyndighet under en presskonferens.

Det här kan omvärlden undvika bara genom att se till att motverka de amerikanska sanktionerna mot Iran, enligt Kamalvandi.

Enligt nyhetsbyrån AP är USA nu i en märklig situation. Det blir paradoxalt att kräva att Iran ska följa det kärnteknikavtal som USA själv dragit sig ur.

Källor: AP, AFP, BBC, Yle

Läs mera:

Därför är upptrappningen mellan USA och Iran så farlig: ”Alla är rädda för att se svaga ut, ingen vill ge vika, ingen talar med varandra”

Läget mellan USA och Iran har på kort tid trappats upp till den grad att omvärlden oroas för öppen väpnad konflikt. Iranexperten Rouzbeh Parsi ser upptrappningen som ett avsiktligt led i USA:s politik mot Iran under president Trump. Ingen vill egentligen ha krig, men det kan vara omöjligt att stoppa ett om något händer.