Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Trump vill ha fyra år till som president - men enkelt blir det inte

Entusiastisk publik på valmötet i Orlando - det officiella startskottet för Trumps återvalskampanj.
Entusiastisk publik på valmötet i Orlando - det officiella startskottet för Trumps återvalskampanj. Entusiastisk publik på valmötet i Orlando - det officiella startskottet för Trumps återvalskampanj. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Donald Trump kandiderar för omval på presidentposten i USA. Beskedet kom på måndag kväll i Orlando. Valet hålls i november år 2020.

Ordet ”kampanjstart” låter kanske underligt. President Donald Trump har jobbat för omval från den första dagen i ämbetet i januari 2017.

Det har funnits tid för minst ett massmöte i månaden. Inför mellanårsvalet i november hann Trump med flera möten per dag när det var som jäktigast.

Valet 2016 var enkelt, har det sagts. Trump överraskade alla, inklusive sig själv. Nu är han 73 år och måste förnya sig.

År 2020 räcker det inte med att lova bygga en mur och förbättra handelsvillkoren med omvärlden. I synnerhet om man inte har lyckats göra det under den första perioden.

Sex demokrater går före Trump i Florida

Just nu är opinionsmätningarna inte gunstiga. I Florida är det hela sex demokratiska kandidater som får ett större stöd när de ställs mot Trump.

Om presidentvalet var idag skulle 50% av de tillfrågade rösta på Joe Biden och bara 41% på Trump. Om Bernie Sanders stod mot Trump skulle resultatet vara 48% mot 42 %.

Ungefär liknande segersiffror får Elizabeth Warren, Kamala Harris, Beto O´Rourke och Pete Buttigieg (44% mot 43%).

CNN presenterade siffrorna från Quinnipiac University på tisdag, inför Trumps besök i Florida.

Det är viktigt att komma ihåg att felmarginalen är stor, mer än 6%. Men också med felmarginalen beaktad skulle åtminstone Biden slå ut Trump, om valet hölls idag.

Tidningsrekommendation: ”Åtminstone inte Trump”

Många tidningar i USA brukar ge sin åsikt om hur väljarna borde rösta. En av de viktigaste tidningarna i regionen, Orlando Sentinel kom med en kalldusch mot Republikanernas presidentkandidat dagen före hans besök i Florida.

Tidningarnas rekommendationer har blivit mindre viktiga, men hör till traditionen. Orlando Sentinel har brukat understöda en republikansk kandidat – och gör det kanske också i valet 2020.

Nu berättar tidningen bara vem de inte rekommenderar år 2020: Absolut inte Donald Trump.

- Efter två och ett halvt år har vi sett tillräckligt. Det har varit för mycket av kaos, lögner, skolgårdsmobbning, självförhärligande, korruption, skriver tidningens ledarredaktion.

Tidningen påminner om det ”förödmjukande offentliga ögonblicket” under toppmötet i Helsingfors 2018 med Putin.

Där valde Trump att acceptera Putins förnekande av inblandning i det förra presidentvalet. Detta samtidigt som hans egen underrättelsetjänst var övertygad om ryska försök att påverka valet.

”Trumps andra hemstat”

Det finns flera skäl till att Trump inleder sin valkampanj i Florida. Hans kampanjfolk påpekar att det är hans andra hemstat, med många trogna väljare.

Florida får allt fler invånare, men medelåldern är hög. Många är välmående äldre, och stöder Trump.

Det här är en viktig delstat med 29 elektorer i presidentvalet.

År 2016 vann Trump över Hillary Clinton i Florida med bara 49,02% mot 47,82%. Men demokraterna Bill Clinton och Barack Obama segrade i Florida.

Däremot har både far och son Bush vunnit sina presidentval i Florida, ofta mycket jämnt. Republikanernas Reagan segrade stort i Florida speciellt när han kandiderade för den andra perioden.

Svårare i första hemstaten

Om Trump har svårigheter i sin ”andra hemstat” Florida så blir det betydligt värre i New York. Trump är född där och har levt större delen av sitt liv i New York city.

Frågan är om Trump alls tänker offra någon tid åt en omöjlig kamp där hemma. Han satsar förmodligen mer på de jämna och osäkra delstaterna, med några besök i de säkra delstaterna för att höja presidentens egen självkänsla.

Trump påstås ha varit på dåligt humör den senaste tiden. Demokraterna fortsätter angripa honom och kräva svar på svåra frågor av hans medarbetare i kongressförhören. Trump själv anser ju att Mueller-rapporten friade honom fullständigt.

Budskap till hemmafronten

Presidenterna i USA vinner knappast på utrikespolitiken. Utom om man gör som Trump; det vill säga talar illa om globaliseringen, förtalar utländska ledare och berättar hur USA har förlorat på dåliga handelsavtal.

På det internationella fältet går det inte så bra för Trump. Det har gått över ett år sedan toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Det kan knappast vara tillfredsställande att ständigt tvingas tala om framstegen i handelsdiskussionerna med Kina, Mexiko, EU när så mycket tyder på motsatsen.

Gränsfrågan beräknas fortsätta vara ett vinnande koncept. Därför fortsätter Trump tala om murbygge mot Mexico, hemsändning av olagliga invandrare och dålig behandling av dem man inte vill ha i landet.

En del demokrater talar till och med om koncentrationsläger för invandrare och speciellt deras barn vid gränsen mot Mexiko. För en del republikanska väljare kan det vara helt acceptabelt.

Ekonomin ger seger?

Presidentkandidat Trump måste fortsätta visa på framgångar och tala om fortsatt ekonomisk framgång för USA. Det har väljarna också gynnats av mest.

Opinionsmätningar visar att en majoritet av amerikanerna är eniga om att de har fått det bättre ekonomiskt under Trumps tid. Men det betyder inte att de alla skulle rösta på Trump igen.

Sjäv tror Trump inte på några opinionsmätningar just nu, inte ens de som görs av hans egen stab.

Fler än någonsin förr?

Trump brukar säga att han tror endast på mätningar som visar framgångar för honom. Han hänvisar gärna till dem, utan att det blir klart vem som gjort dem och var de har publicerats.

Trump har också gjort stort nummer av intresset för hans valmöten, som ofta hålls i medelstora idrottshallar.

I Orlando ryms det en publik på 20 000 deltagare. Men kampanjarrangörerna hävdar att över 100 000 personer har anmält sig. De får stå utanför och titta på storskärmar.

Många vill fortsätta rösta på Donald Trump. I vissa fall blir de bara mer övertygade av motståndet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes