Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens storstjärna iskall från straffpunkten – Marta förpassade Miroslav Klose till historieböckerna

Marta firar karriärens 17:e VM-mål i segernatchen mot Italien i VM 2019.
Sä här firade Marta då hon blev historiskt med sitt 17:e VM-mål. Marta firar karriärens 17:e VM-mål i segernatchen mot Italien i VM 2019. Bild: imago images / Fotoarena/ All Over Press Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Marta,Brasiliens damlandslag i fotboll

I fem dagar var Marta tvungen att dela på titeln som alla tiders främsta VM-målskytt tillsammans med tysken Miroslav Klose. Nu är 33-åringen historiskt och hennes Brasilien är vidare från gruppspelet för sjätte gången i följd.

Brasilien var pressade att besegra Italien för att kamma hem segern i grupp C. Beställningen låg på en tvåmålsseger men sydamerikanskorna fick nöja sig med att vara bättre med uddamålet då slutsiffrorna i Valenciennes skrevs 1–0.

Brasilien som saknade både avstängda Formiga och skadade Andressa inledde bättre och skapade några halvchanser vid det italienska målet. Närmast kom Debinha som var fem före att styra in en hörna från Marta.

Italien hade största delen av halvleken koll på händelserna och en gång fick ”Le Azzurre” bollen mellan stolparna genom måltjuven Cristiana Girelli men det dömdes bort på grund av offside. Barbara Bonansea hade halvlekens främsta målchans men Brasiliens målvakt Barbara gjorde en ”handbollsräddning” på mållinjen.

Brasilien (och Marta) vaknade till liv

Brasilien var i ett större behov av poäng och det märktes efter pausvilan. Laget trummade på och italienskorna såg ut att nöja sig med att försvara det egna målet.

Till slut krävdes en djupledslöpning av Debinha som tog sig in straffområdet och fälldes av Elene Linari. Athletico Madrid-mittbacken protesterade men den mexikanska huvuddomaren Lucila Venegas pekade på straffpunkten.

En grymt fokuserad Marta stegade fram till bollen och satte den hur säkert som helst i det högra nedre hörnet. Fullträffen var historiskt och Martas jubel därefter.

Tack vare sin andra fullträff i turneringen är hon nu uppe i ofattbara 17 VM-mål. Därmed är hon ensam med rekordet efter att i fem dagars tid delat det med tyske anfallaren Miroslav Klose.

Sen trodde de flesta att Brasilien skulle sätta i en större växel och gå för 2–0 vilket skulle ha gett lagen segern i grupp C.

Nu kom den slutspurten aldrig igång och istället var det Italien som firade vildast efter att matchen var slut. Brasilianskorna verkade ändå inte deppa över segern som säkrade lagets avancemang från gruppspelsskedet för sjätte gången i rad.

Italien möter antingen Kina eller Nigeria i sin åttondel medan Brasilien ställs högst antagligen mot Frankrike.

Sam Kerr-show i Grenoble

Australien och Sam Kerr har imponerat så här långt i VM-turneringen i Frankrike. Efter att ha vänt ett 0–2-underläge mot Brasilien till seger kom följande trepoängare på VM-nykomlingen Jamaicas bekostnad.

Det var framför allt en spelare som Jamaica inte klarade av att stoppa: Sam Kerr.

Chicago Red Stars-stjärnan nätade hela fyra gånger och målen var riktigt snygga. Två kom med huvudet och två med fötterna. Nu har hon stått för fyra mål i VM och skuggar Alex Morgan (5 mål) i skytteligatoppen.

Havana Solaun stod för Jamaicas enda fullträff och skrev samtidigt in sig i historieböckerna som den första jamaicanska målskytten i en VM-slutturnering på damsidan.

Jamaicanskorna verkade glada efter matchen precis som Australien som tack vare det fjärde mål slutade tvåa i grupp C och möter härnäst Norge i åttondelsfinal.

Dam-VM i fotboll, grupp C

Italien–Brasilien 0–1 (0–0)
74’ Marta (straff)

Jamaica–Australien 1–4 (0–2)
11’ Sam Kerr
42’ Sam Kerr
49’ Havana Solaun
69’ Sam Kerr
83’ Sam Kerr

Läs också

Nyligen publicerat - Sport