Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike det land i världen som har lägst tilltro till vacciner

En person blir vaccinerad i armen.
En person blir vaccinerad i armen. Bild: imago images / Fotoarena/ All Over Press vaccin,vaccinering,hälsovård,social- och hälsovårdstjänster

Frankrike har lägst tilltro till vacciner, jämfört med andra länder i världen. En tredjedel, 33 procent, av Frankrikes befolkning tror att vacciner inte är säkra.

Dessutom är Frankrike enda landet i världen där majoriteten av befolkningen, 55 procent, tror att vetenskapen och teknologin kommer att göra att antalet jobb minskar.

Situationen ser däremot annorlunda ut i Bangladesh och Rwanda, där nästan 100 procent av befolkningen i båda länderna anser att vacciner är säkra och effektiva.

Tilltron till vacciner är lägst i Västeuropa, där mer än en femtedel (22 procent) av befolkningen inte anser att vacciner är säkra. I Östeuropa är andelen 17 procent som inte anser att vacciner har effekt.

En slutsats från undersökningen är att befolkningen i höginkomstländer har lägst tilltro till vacciner, vilket hör ihop med anti-vaccinrörelsen.

Globalt sett anser 79 procent av deltagarna i studien att vacciner är säkra. 84 procent anser att vacciner har effekt.

Hjärnan bakom studien var Wellcome, en brittisk medicinsk välgörenhetsorganisation. Studien gjordes i 144 länder med över 140 000 deltagare, som var 15 år gamla och uppåt. Gallup World Poll genomförde studien mellan april och december 2018.