Hoppa till huvudinnehåll

I dag kom domen i Finlands största polisrättegång - det här handlar den stora härvan om

Poliser.
De åtalade polischeferna Mikko Paatero, Robin Lardot, Lasse Aapio, Jukka Riikonen och Jari Aarnio. Poliser. Bild: Yle Polis,poliser

Vem kände till narkotikapolisens förehavanden, vem hade ansvar för övervakningen och ska någon eller några bära straffrättsligt ansvar för vad som skett? I dag kom domen i den stora polisrättegången där fler höga polischefer stod åtalade.

Bland de åtalade finns tidigare polisöverdirektören Mikko Paatero, Helsingfors tidigare polischef JuIkka Riikonen, hans efterträdare Lasse Aapio, Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot och den tidigare knarkpolischefen Jari Aarnio.

I dag, onsdag, kommer domen för de fyra förstnämna från Helsingfors tingsrätt.

I korthet handlar rättegångshärvan om hur polisen i Helsingfors använt sina informationskällor och övervakat dem.

Vid årsskiftet 2007-2008 avlägsnade narkotikapolisens tidigare chef Jari Aarnio alla källor ur polisens register. Inga nya källor antecknades i registret under flera år, fastän användningen fortsatte.

Eftersom ingen ingrep i Aarnios förehavanden kunde han fortsätta med sin verksamhet, som sedan visade sig bli den största polisskandalen i Finlands historia när den uppdagades 2013.

Polisen är tvungen att registrera sina källor så att det ska vara möjligt att övervaka polisens verksamhet. Åklagarna har under tidigare rättegångar påpekat att fifflet med registerverksamheten har kunnat gömma undan den brottsliga verksamhet som pågick.

Aarnio är dömd för att ha lett en stor knarkliga medan han var chef för knarkenheten vid Helsingforspolisen. Hovrättens dom i fallet Aarnio väntas den 27 juni.

Polischeferna anser att övervakning inte hörde till deras uppgifter

I fallet med polisledningen handlar det om vem som visste vad om narkotikapolisens förehavanden, vem som hade ansvar för övervakningen samt om någon eller några bär straffrättsligt ansvar för vad som skett.

Polischeferna misstänks ha begått tjänstebrott då de inte hållit koll på polisens interna register med särskilda informationskällor- alltså angivare, tjallare och andra hemliga uppgiftslämnare.

Riksåklagare Raija Toiviainen anser att det handlar om allvarliga försummelser.

Enligt Lardot, Aapio och Riikonen har laglighetsövervakning (av Aarnio i det här fallet) inte hört till deras arbetsuppgifter.

Åklagaren menar att polischferna nog känt till att informationsgången vid Helsingforspolisen inte fungerade som den skulle men att de inte gjorde något åt saken.

De fyra hävdar ändå att de inget visste och att det otydliga regelverket är orsaken. Enligt dem kan man inte följa ett regelverk som inte kan tydas.

Totalt åtta tjänstemän åtalades, och alla nekade till brott.

Källa: STT