Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig beskära äppelträd med Leif Blomqvist, expert på äpplen och odling i norr

Tycker du att äppelträdet ser lite risigt ut? Som att något borde göras? Du vet bara inte vad eller hur. Här hjälper experten Leif Blomqvist Lee att bli en äppelträdsvårdare. Kan hon så kan du också. Följ bara Leifs råd!

Leif Blomqvist är känd för sina insatser när det gäller odling i norr och sina specialkunskaper när det gäller äppelträd.

Han har gett ut flera böcker och bedriver plantskola samt föreläser ofta för att dela med sig av sin gedigna kunskap.

Det lönar sig att vårda sitt äppelträd så ger det större och bättre skörd och får ett längre liv, säger Leif Blomqvist.

Leif Blomqvist och Lee Esselström framför ett äppelträd
Leif Blomqvist och Lee Esselström framför äppelträdet på Strömsö Leif Blomqvist och Lee Esselström framför ett äppelträd Bild: Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

På Strömsös trädgårdskväll 2019 tog han sig an ett gammalt äppelträd på innergården vid villan för att lära oss grunderna i äppelträdsvård och restaurering.

Det lönar sig att vårda sitt äppelträd så ger det större och bättre skörd och får ett längre liv.

Det största misstaget man kan göra som nybörjare är att inte våga göra något alls, säger Leif till mig, när jag något oroad tar mig an Strömsös träd tillsammans med honom.

Äppelträd
Strömsös gamla äppelträd före beskärning och restaurering Äppelträd Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),äppelträd,trädgårdsskötsel

JAS-beskärning

Det finns flera olika sorters beskärningsskolor. Leif Blomqvist förespråkar JAS- beskärning. Det betyder att man beskär äppelträdet under juli, augusti och september.

Bor man långt uppe i norr ska man inte beskära sent i september.

Det finns många olika beskärningsskolor

Beskär man trädet i mars, vilket länge varit populärt så finns större risk för att trädet far illa på grund av fukt och kyla. I juli och augusti är det torrt och då hinner snitten torka automatiskt.

Det viktigaste är att börja med att titta på trädet från alla håll och studera hur grenarna växer. Det är bra att ha en plan baserad på denna första inventering.

Skadade och döda grenar tar man bort först. Sedan tar man bort de grenar som växer rakt upp, neråt eller inåt trädet. Grenar lågt nere kan vara i vägen eller växa ut i en gång och behövs därför tas bort.

Hålls trädet lägre är det också lättare att skörda frukterna. Man strävar efter en ljus och luftig krona så att trädet lätt kan torka upp efter regn.

Det är också skäl att ta bort långa tunna kvistar som inte kommer att orka bära sin frukt. De kan i värsta fall ge upphov till splitskador vid stammen om de brister när frukterna mognar.

Äppelträd på innergård
Strömsös äppelträd efter första årets restaurering. Nästa år kan man fortsätta. Äppelträd på innergård Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

Att restaurera ett gammalt äppelträd är ett treårigt projekt

Att vårda ett gammalt träd är ett treårigt projekt. Man kan inte ta bort allt man vill redan första året. Det gäller alltså att ha en plan framåt.

Det har även betydelse var man geografiskt befinner sig. Längre söderut vågar man ta lite mer medan man får vara försiktigare längre norrut.

Det är bättre att ta fler mindre kvistar det första året och bara en grövre. Det stressar trädet mer att ta bort grova grenar, därför ska man ta det varsamt.

Trädet eftersträvar hela tiden balans mellan krona och rotsystem och tar man bort alltför mycket på en gång svarar trädet med att skjuta många vattenskott nästa år.

Vattenskotten är bäst att ta bort så fort man ser dem. Speciellt här i norr finns det stor risk att de inte hinner avmogna på hösten, som övriga grenar och då kan de bli en inkörsport för frost, sjukdomar, parasiter och sjukdomar och på så sätt skada hela trädet.

De små kvistarna tas bort med en sekatör med ett snitt som läggs någon millimeter utanför stället där den sitter fast, så att den lilla ringen i barken som finns vid fästet blir kvar.

Ta bort en grövre gren

Då man tar bort en grövre gren görs det i tre steg. Det är viktigt att göra det med tre snitt för att undvika att barken splitas och revan i trädet blir för stor och svårläkt.

Först sågas ett litet snitt underifrån, ca 3 cm från det önskade stället. Snitt nr 2 läggs 5 cm från önskat ställe, utanför och på ovansidan av grenen, ovanför men längre ut än det första snittet.

Du får nu loss grenen och har en liten stump kvar som sticker ut från det önskade beskärningsstället. Stumpen sågas nu bort ca 1 cm från det ställe där den sticker ut.

Om man tittar noga ser man att varje kvist har en lite tjockare ring i barken precis där den sitter fast, den ringen ska lämnas kvar för då blir snittet mindre och läker bättre.

Om man gör ett större snitt kan man sätta på ett speciellt medel som är avsett för just det. Sårskyddsmedlet förhindrar även svampangrepp.

Använd en speciell vass såg för att ta bort grövre grenar. Det finns även sågar med längre skaft samt grövre sekatörer med långt skaft för grenar högre upp.

äppelblommor
Äppelblommor äppelblommor Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

Mossans vara eller icke vara

Förut ansågs det viktigt att putsa trädet fritt från mossa. Det finns de som hävdar att det är en boplats för diverse kryp men huruvida detta är skadligt för trädet eller inte råder det delade meningar om.

Mossan kan ju binda en del fukt till trädet också. Leif tycker att man kan göra som man vill med mossan. Vissa tycker den är estetisk på sitt sätt medan andra vill bli av med den.

Vill du ta bort mossan så gnugga med en rotborste. Det behövs lite kraft för att ta bort mossan så en helt mjuk borste fungerar inte. Putsa dock varsamt så att du inte skadar barken.

Ska man ha bark, gräsmatta, buskar eller planteringar under ett äppelträd? Är det någon skillnad?

Jag tycker att det allra bästa är att ha området under trädet fritt från växtlighet. Då är det lätt att plocka skörden och ingen fallfrukt blir då heller liggande i buskarna och sprider sjukdomar. Trädet vill helst inte ha konkurrens av andra växter. Det torkar också upp bäst efter regn om där inte finns annan växtlighet, svarar Leif.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.