Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig beskära äppelträd med Leif Blomqvist, expert på äpplen och odling i norr

Tycker du att äppelträdet ser lite risigt ut? Som att något borde göras? Du vet bara inte vad eller hur. Här hjälper experten Leif Blomqvist Lee att bli en äppelträdsvårdare. Kan hon så kan du också. Följ bara Leifs råd!

Leif Blomqvist är känd för sina insatser när det gäller odling i norr och sina specialkunskaper när det gäller äppelträd.

Han har gett ut flera böcker och bedriver plantskola samt föreläser ofta för att dela med sig av sin gedigna kunskap.

Det lönar sig att vårda sitt äppelträd så ger det större och bättre skörd och får ett längre liv, säger Leif Blomqvist.

Leif Blomqvist och Lee Esselström framför ett äppelträd
Leif Blomqvist och Lee Esselström framför äppelträdet på Strömsö Leif Blomqvist och Lee Esselström framför ett äppelträd Bild: Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

På Strömsös trädgårdskväll 2019 tog han sig an ett gammalt äppelträd på innergården vid villan för att lära oss grunderna i äppelträdsvård och restaurering.

Det lönar sig att vårda sitt äppelträd så ger det större och bättre skörd och får ett längre liv.

Det största misstaget man kan göra som nybörjare är att inte våga göra något alls, säger Leif till mig, när jag något oroad tar mig an Strömsös träd tillsammans med honom.

Äppelträd
Strömsös gamla äppelträd före beskärning och restaurering Äppelträd Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),äppelträd,trädgårdsskötsel

JAS-beskärning

Det finns flera olika sorters beskärningsskolor. Leif Blomqvist förespråkar JAS- beskärning. Det betyder att man beskär äppelträdet under juli, augusti och september.

Bor man långt uppe i norr ska man inte beskära sent i september.

Det finns många olika beskärningsskolor

Beskär man trädet i mars, vilket länge varit populärt så finns större risk för att trädet far illa på grund av fukt och kyla. I juli och augusti är det torrt och då hinner snitten torka automatiskt.

Det viktigaste är att börja med att titta på trädet från alla håll och studera hur grenarna växer. Det är bra att ha en plan baserad på denna första inventering.

Skadade och döda grenar tar man bort först. Sedan tar man bort de grenar som växer rakt upp, neråt eller inåt trädet. Grenar lågt nere kan vara i vägen eller växa ut i en gång och behövs därför tas bort.

Hålls trädet lägre är det också lättare att skörda frukterna. Man strävar efter en ljus och luftig krona så att trädet lätt kan torka upp efter regn.

Det är också skäl att ta bort långa tunna kvistar som inte kommer att orka bära sin frukt. De kan i värsta fall ge upphov till splitskador vid stammen om de brister när frukterna mognar.

Äppelträd på innergård
Strömsös äppelträd efter första årets restaurering. Nästa år kan man fortsätta. Äppelträd på innergård Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

Att restaurera ett gammalt äppelträd är ett treårigt projekt

Att vårda ett gammalt träd är ett treårigt projekt. Man kan inte ta bort allt man vill redan första året. Det gäller alltså att ha en plan framåt.

Det har även betydelse var man geografiskt befinner sig. Längre söderut vågar man ta lite mer medan man får vara försiktigare längre norrut.

Det är bättre att ta fler mindre kvistar det första året och bara en grövre. Det stressar trädet mer att ta bort grova grenar, därför ska man ta det varsamt.

Trädet eftersträvar hela tiden balans mellan krona och rotsystem och tar man bort alltför mycket på en gång svarar trädet med att skjuta många vattenskott nästa år.

Vattenskotten är bäst att ta bort så fort man ser dem. Speciellt här i norr finns det stor risk att de inte hinner avmogna på hösten, som övriga grenar och då kan de bli en inkörsport för frost, sjukdomar, parasiter och sjukdomar och på så sätt skada hela trädet.

De små kvistarna tas bort med en sekatör med ett snitt som läggs någon millimeter utanför stället där den sitter fast, så att den lilla ringen i barken som finns vid fästet blir kvar.

Ta bort en grövre gren

Då man tar bort en grövre gren görs det i tre steg. Det är viktigt att göra det med tre snitt för att undvika att barken splitas och revan i trädet blir för stor och svårläkt.

Först sågas ett litet snitt underifrån, ca 3 cm från det önskade stället. Snitt nr 2 läggs 5 cm från önskat ställe, utanför och på ovansidan av grenen, ovanför men längre ut än det första snittet.

Du får nu loss grenen och har en liten stump kvar som sticker ut från det önskade beskärningsstället. Stumpen sågas nu bort ca 1 cm från det ställe där den sticker ut.

Om man tittar noga ser man att varje kvist har en lite tjockare ring i barken precis där den sitter fast, den ringen ska lämnas kvar för då blir snittet mindre och läker bättre.

Om man gör ett större snitt kan man sätta på ett speciellt medel som är avsett för just det. Sårskyddsmedlet förhindrar även svampangrepp.

Använd en speciell vass såg för att ta bort grövre grenar. Det finns även sågar med längre skaft samt grövre sekatörer med långt skaft för grenar högre upp.

äppelblommor
Äppelblommor äppelblommor Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel,äppelträd

Mossans vara eller icke vara

Förut ansågs det viktigt att putsa trädet fritt från mossa. Det finns de som hävdar att det är en boplats för diverse kryp men huruvida detta är skadligt för trädet eller inte råder det delade meningar om.

Mossan kan ju binda en del fukt till trädet också. Leif tycker att man kan göra som man vill med mossan. Vissa tycker den är estetisk på sitt sätt medan andra vill bli av med den.

Vill du ta bort mossan så gnugga med en rotborste. Det behövs lite kraft för att ta bort mossan så en helt mjuk borste fungerar inte. Putsa dock varsamt så att du inte skadar barken.

Ska man ha bark, gräsmatta, buskar eller planteringar under ett äppelträd? Är det någon skillnad?

Jag tycker att det allra bästa är att ha området under trädet fritt från växtlighet. Då är det lätt att plocka skörden och ingen fallfrukt blir då heller liggande i buskarna och sprider sjukdomar. Trädet vill helst inte ha konkurrens av andra växter. Det torkar också upp bäst efter regn om där inte finns annan växtlighet, svarar Leif.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.