Hoppa till huvudinnehåll

Med blommor i håret på festen – lär dig binda en krans med floristmästarens proffstips

En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar.
En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

En blomsterkrans har så många fördelar. Den är billig (om du gör den själv), den passar alla festtillfällen och den är generös eftersom den sänker kraven på övrig styling då man automatiskt blir festfin i en krans.

Dessutom funkar den för alla åldrar och är unisex. Det är alltså ingen tokig idé att lära sig binda en krans.

Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor.
Floristmästaren Nelly Koitto använder blommor med korta stjälkar till sin krans. Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor. Bild: Siv Wester / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Strömsö (tv-program),Nelly Koitto

Och det är inte ett svårt hantverk. Nelly Koitto som är floristmästare, den högsta utbildningen man kan ha inom blomsterbindning, ger sina knep för hur man kan binda en enkel sommarkrans.

Vanligen binder Nelly Koitto sina kransar på en stomme av en grov metalltråd, men i midsommartid går det bra att göra en enkel stomme av två eller tre tunna björkkvistar som man fäster ihop med tunn metalltråd till en cirkel.

Andra mjuka kvistar går också bra att använda.

Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans.
Gör en stomme av några tunna, mjuka kvistar. Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans. Bild: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Blomsterkrans,midsommar,Krans,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program),Björkris,blomsterbinderi

Sedan är det bara att göra korta minibuketter av blommor och kvistar som man fäster på kransen. När man binder in en ny minibukett ska man tänka på att täcka den föregående bindningen.

En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd.
Bind in mera blad och korta blomkvistar av vilda eller odlade blommor. En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Vill man ha en tjock krans binder man blommorna tätare, vill man ha en stram och stilren krans binder man in färre blommor lite glesare.

Blanda vilda blommor och gräs med ogräs och köpeblommor. Testa dig fram till en stil som du gillar.

Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage.
Det går också bra att använda en eukalyptuskvist som stomme till en krans. Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage. Bild: Siv Wester / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum.
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Floristmästarens fem enkla knep:

 • Det går jättebra att använda vilda blommor eller blommor ur trädgården. Plocka dem tidigt på morgonen eller sent på kvällen då de är som saftigast så håller de bra.
 • Använd också gröna växter och blad, som björkris, blåbärsris, tallkvistar eller annat bladgrönt från naturen.
 • Ställ blommorna och växterna i en vas med vatten i kylskåp tills du ska börja binda.
 • Snitta blommorna och kvistarna kort, ca 5 cm. Blommor med korta stjälkar håller bättre och kransen får en bättre form.
 • Bind kransen med en tunn metalltråd, en så kallad myrtentråd. Det går också att använda fiskegarn men då kan man behöva vara två för att binda.

Det går bra att binda en krans en dag på förhand. Spraya vatten på kransen och lägg den i en plastpåse och förvara den i kylskåp så är den fräsch följande dag.

En blomsterkrans av liljekonvalj.
En blomsterkrans av liljekonvalj. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö