Hoppa till huvudinnehåll

Med blommor i håret på festen - lär dig binda en krans med floristmästarens proffstips

En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar.
En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

En blomsterkrans har så många fördelar. Den är billig (om du gör den själv), den passar alla festtillfällen och den är generös eftersom den sänker kraven på övrig styling då man automatiskt blir festfin i en krans.

Dessutom funkar den för alla åldrar och är unisex. Det är alltså ingen tokig idé att lära sig binda en krans.

Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor.
Floristmästaren Nelly Koitto använder blommor med korta stjälkar till sin krans. Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor. Bild: Siv Wester / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Strömsö (tv-program),Nelly Koitto

Och det är inte ett svårt hantverk. Nelly Koitto som är floristmästare, den högsta utbildningen man kan ha inom blomsterbindning, ger sina knep för hur man kan binda en enkel sommarkrans.

Vanligen binder Nelly Koitto sina kransar på en stomme av en grov metalltråd, men i midsommartid går det bra att göra en enkel stomme av två eller tre tunna björkkvistar som man fäster ihop med tunn metalltråd till en cirkel.

Andra mjuka kvistar går också bra att använda.

Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans.
Gör en stomme av några tunna, mjuka kvistar. Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans. Bild: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Blomsterkrans,midsommar,Krans,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program),Björkris,blomsterbinderi

Sedan är det bara att göra korta minibuketter av blommor och kvistar som man fäster på kransen. När man binder in en ny minibukett ska man tänka på att täcka den föregående bindningen.

En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd.
Bind in mera blad och korta blomkvistar av vilda eller odlade blommor. En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Vill man ha en tjock krans binder man blommorna tätare, vill man ha en stram och stilren krans binder man in färre blommor lite glesare.

Blanda vilda blommor och gräs med ogräs och köpeblommor. Testa dig fram till en stil som du gillar.

Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage.
Det går också bra att använda en eukalyptuskvist som stomme till en krans. Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage. Bild: Siv Wester / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum.
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Floristmästarens fem enkla knep:

 • Det går jättebra att använda vilda blommor eller blommor ur trädgården. Plocka dem tidigt på morgonen eller sent på kvällen då de är som saftigast så håller de bra.
 • Använd också gröna växter och blad, som björkris, blåbärsris, tallkvistar eller annat bladgrönt från naturen.
 • Ställ blommorna och växterna i en vas med vatten i kylskåp tills du ska börja binda.
 • Snitta blommorna och kvistarna kort, ca 5 cm. Blommor med korta stjälkar håller bättre och kransen får en bättre form.
 • Bind kransen med en tunn metalltråd, en så kallad myrtentråd. Det går också att använda fiskegarn men då kan man behöva vara två för att binda.

Det går bra att binda en krans en dag på förhand. Spraya vatten på kransen och lägg den i en plastpåse och förvara den i kylskåp så är den fräsch följande dag.

En blomsterkrans av liljekonvalj.
En blomsterkrans av liljekonvalj. Bild: Carina Ahlskog / Yle Blomsterkrans,Midsommarkrans,Krans,blomsterbinderi,Gör-det-själv,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit