Hoppa till huvudinnehåll

Nu väcks döda ting till liv i skärgårdens museer - sjunk in i ljudmiljöer från förr och se hur föremålen användes

Två små trägubbar skuffar en vagn med kol i en miniatyrmodell av Dalsbruks masugnsområde.
Två figurer i den fantastiska miniatyrmodellen av Dalsbruks masugn Två små trägubbar skuffar en vagn med kol i en miniatyrmodell av Dalsbruks masugnsområde. Bild: Amanda Vikman/Yle miniatyrmodeller,bruksmuseet dalsbruk

Stämningen är lugn och fridfull i det gamla ungkarlshemmet. Tobaken ligger halvbrunnen i askkoppen. Tiden har stannat. En gammal radioapparat från 1950-talet står i ett av rummens hörn.

Radion är byggd i trä med vackra detaljer. När man går närmare för att ta sig en noggrannare titt, startar en raspig nyhetsrapportering med en manlig, nasal röst.

"...- På eftermiddagen förekom en serie bombardemang och i dessa räder deltog nio plan. Såväl brand- som sprängbomber kastades..."

Bruksmuseets chef, Hans Ginlund, berättar entusiastiskt om ljuduppspelningen som startar via en rörelsesensor.

- Vi har samarbetat med Yle i det här och fått autentiska radiouppläsningar från 1950- och 1960-talet som man hör när man kommer nära radioapparaterna.

Hans Ginlund, Lena Långbacka, Marina Saanila i ett gammalt torp i Dalsbrul.
Hans Ginlund, Marina Saanila och Lena Långbacka i Dalsbruks bruksmuseum. Hans Ginlund, Lena Långbacka, Marina Saanila i ett gammalt torp i Dalsbrul. Bild: Amanda Vikman/Yle person,marina saanila

Ginlund ser fram emot sommarens guidningar med ljudmiljöerna och den nya, uppdaterade QR-skyltningen.

- Det levandegör museet på ett helt nytt sätt. Min egen favorit är ljudsättningen av masugnen där vi nu kan spela upp ljud till de olika platserna och händelserna i miniatyrmodellen, säger han.

Det är Sydkustens landskapsförbund r.f. som har lett projektet Skärgårdshistoria med många sinnen. Det har kostat 120 000 euro och tagit ett och ett halvt år. Projektledare Marina Saanila är nöjd med resultatet.

Lena Långbacka och Marina Saanila sitter på en gammaldags säng.
Lena Långbacka och Marina Saanila är nöjda med uppdateringen man fått till i Åbolands museer. Lena Långbacka och Marina Saanila sitter på en gammaldags säng. Bild: Amanda Vikman/Yle person,marina saanila

- Jag tycker att vi har producerat mycket och omfattande material. Det landar på cirka 40 filmer och många olika intervjuer och ljudmiljöer. Dessutom finns det frågelekar för barn i två av museerna, berättar hon.

I tio olika museer i skärgården kan besökarna nu skanna en QR-kod på sin mobil. Koderna finns intill olika föremål eller platser i museet. Via QR-koden får man fram en video eller ett ljudklipp som beskriver platsen eller föremålet på ett levande sätt.

Bygger på besökarnas frågor

Lena Långbacka är platschef för Sydkustens landskapsförbund i Pargas och hon berättar att mycket idéer har hämtats från besökarnas frågor.

- Vi har bland annat en video med en psalmodikon där man äntligen kan se och höra hur den låter och fungerar. Många av föremålen är ju ganska känsliga och det är omöjligt att varje gång förevisa hur de fungerar utan att de går sönder, säger hon.

Marina Saanila framför en gammaldags vedspis med en ipad i handen.
Marina Saanila visar hur man rostade kaffe förr i tiden. De gamla redskapen står på vedspisen. Marina Saanila framför en gammaldags vedspis med en ipad i handen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,marina saanila

Några av filmerna som ingår i förnyelsen fanns tillgängliga sedan tidigare projekt.

- Då gjorde vi tio filmklipp där man fick lära sig om olika saker och traditioner i skärgården. Nu har vi dels tagit med dem, men också gjort fler och fokuserat på föremålen och ljudbilder. En del ljud spelas också upp på plats i museerna och aktiveras av sensorer, berättar Långbacka.

Man hoppas nu att den här uppdateringen uppskattas av barn och unga, till exempel skolgrupper. Hörlurar behövs inte nödvändigtvis, men ger en bättre upplevelse.

Doftande museum

För att hitta en modell som skulle passa de många olika museerna i skärgården gjordes några studiebesök i Sverige. Vid Spritmuseet i Stockholm hade man satsat på dofter.

- Vi kunde ganska snabbt konstatera att det till exempel i Houtskär redan finns många autentiska dofter av gamla båtar och motorer med havsbrisen intill. Dessutom känns ofta de köpta dofterna lite oäkta så vi övergav den idén ganska snabbt, säger Marina Saanila.

Det svåraste med projektet har varit att hitta föremål som fortfarande fungerar. En mjölkseparator som kunde användas i praktiken var till exempel svår att hitta.

En lapp med en pixlad qr-kod för mobiler på ett gammalt träbord.
QR-koderna är enkla att använda även för en ovan. En lapp med en pixlad qr-kod för mobiler på ett gammalt träbord. Bild: Amanda Vikman/Yle QR-koder,qr-kod

- Vi letade men lyckades inte hitta en separator. Det slutade med att vi gjorde en animation om hur det fungerar. Skärgårdsbor som kunde göra lockläten till sjöfåglar under vårjakten var däremot enkelt att hitta. Det är en så pass viktig och stark tradition än i dag, säger Saanila.

Vill man läsa mer om vilka museer som ingår i uppdateringen och lyssna och se på materialet hemifrån kan man göra det via webbsidan historiarum.fi

Projektet Skärgårdshistoria med många sinnen finansierades till 70% av Leader-gruppen I samma båt.

Läs också