Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska kommuners ekonomi oroar lärarförbund – vill inte se permitteringar av lärare

Studeranden i ett klassrum
Regeringen vill satsa på undervisningen men samtidigt nås vi av beskedet att kommunerna måste spara, säger Christer Holmlund som är förbundsordförande för Finlands Svenska Lärarförbund. Arkivbild. Studeranden i ett klassrum Bild: Yle/Chanette Härus studiemiljö,Åbo Akademi,universitet,klassrum,undervisning,elever,studernade

De österbottniska kommunernas kärva ekonomiska läge oroar Finlands Svenska Lärarförbund, FSL. Nu vill lärarförbundet föra proaktiva diskussioner med kommunerna för att hitta lösningar utan att skära ned på undervisningen och permittera lärare.

I början av juni samlades FSL till ett styrelsemöte där de gick genom ekonomin i alla kommuner som hör till deras bevakningsområde. Enligt FSL:s förbundsordförande Christer Holmlund stod Österbotten ut ur mängden.

I Väståboland och Nyland var det rätt lugnt medan många österbottniska kommuner tycks kämpa med ekonomin, enligt Christer Holmlund.

- Regeringen vill satsa på undervisningen men samtidigt nås vi av beskedet att kommunerna måste spara, säger Holmlund.

FSL:s ordförande Christer Holmlund
Christer Holmlund följer oroat med den ekonomiska utvecklingen i de österbottniska kommunerna. FSL:s ordförande Christer Holmlund Bild: FSL Finlands svenska lärarförbund,christer holmlund

Vill hitta andra sätt att spara

Vasas samarbetsförhandlingar har pågått redan en tid, även om de förhandlingarna är på sommarpaus. Samtidigt duggar rapporterna tätt om dålig ekonomi bland annat i Korsholm och Nykarleby.

Ingen kommun har ännu meddelat att det blir fråga om permitteringar av lärare. Men för att undvika permitteringar och nedskärningar i skolorna vill det finlandssvenska lärarförbundet nu föra proaktiva diskussioner om alternativ till nedskärningar.

- Det finns ju inget konkret än, inga beslut om permitteringar. Vi vill hitta något annat sätt att spara än att göra det i skolan. Vi försöker nu aktivt gå ut och diskutera alternativ, säger Holmlund.

Holmlund vill inte se att skolorna får bära ansvaret för att kommunernas ekonomi ska bli i skick. Han påpekar att lärarna måste följa läroplanen oberoende av kommunernas sparkrav.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten