Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Häckeliten samlad, Richardsson och Bäck i efterlängtad premiär – här fyra höjdpunkter i Jyväskyläs friidrotts-GP

Finlands trupp till friidrotts-VM i Doha kan få ytterligare påfyllning i Jyväskyläs GP-tävlingar i kväll – inte minst genom sommarens hetaste gren 100 meter häck. Yle Sporten listar fyra grenar att hålla extra koll på.

D 100 meter häck

Finlands för tillfället sett till Europastatistiken främsta gren med tre damer bland världsdelens åtta snabbaste. Annimari Korte ligger fyra med personliga rekordet 12,93 från förra GP-kvällen i Lahtis, Nooralotta Neziri (12,99) är sexa och Reetta Hurske (13,04) åtta.

Alla tre är med i Jyväskylä, och de två sistnämnda jagar VM-gränsen 12,98 de tillsvidare saknar. Med är också till exempel mästerskapsmeriterade Matilda Bogdanoff och Lotta Harala – och allt är därmed bäddat för det högklassigaste inhemska häckloppet genom tiderna.

– Det har utlovats bra väder och vi har med oss passliga utländska förstärkningar, så jag förväntar mig en tuff tävling, sa Neziri på gårdagens pressträff.

Bland de utländska sparrarna finns bland annat de amerikanska tvillingarna Jade (årsbästa 12,94) och Kaila Barber (13,13), samt Klaudia Siciarz som hemma i Polen på söndagen sprang in som Europatrea med personbästat 12,89.

Toppdamerna löper två lopp. Försöksheaten går av stapeln kl. 19.27 och finalen avslutar kvällen kl. 20.52.

Nooralotta Neziri och Annimari Korte
Annimari Korte har redan klarat kvalgränsen, Nooralotta Neziri jagar den. Nooralotta Neziri och Annimari Korte Bild: Tomi Hänninen Nooralotta Neziri,Annimari Korte,Paavo Nurmi Games

D 3000 meter hinder

För elva månader sedan förstördes Camilla Richardsson säsong i Jyväskylä. Hon trampade snett på det näst sista vattenhindret, sprang trots det i mål som FM-guldmedaljör, men skadan innebar att hon bland annat fick stå över EM i Berlin.

Nu gör Vasa IS-damen comeback på 3000 meter hinder – på samma bana. Efter några fullt godkända inledande tävlingar på andra distanser har det blivit dags för huvudsträckan. Samma gäller Janica Rauma. Hon deltog i motsats till träningskompisen i EM och krossade där sitt rekord med tio sekunder.

De två senaste åren har säsongens första hinderlopp gett Richardsson tiderna 9.41,73 (fortfarande personbästa) och i fjol 9.42,81. I Jyväskylä är siktet inställt på 9.45, då VM-gränsen lyder 9.40.

– Träningarna har gått jättebra. Jag är i bra form, men eftersom det inte blev någon inomhussäsong och jag hade en lång tävlingspaus före vårens första lopp, så kan det hända att det krävs ett eller ett par tävlingar innan det börjar rulla, säger Richardsson i förbundets pressutskick.

Hinderloppet startar kl. 19.54

Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017.
Camilla Richardsson är tillbaka där förra säsongen förstördes. Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Camilla Richardsson

H längd

En gren där det – i motsats till många andra – inte ännu radats fram några kalasresultat i Finland i sommar. Men nu har de manliga längdhopparna chans att visa vad de går för.

Intressantast i startfältet är Kristian Bäck. 22-åringen har sedan förra säsongen bytt tränare från pappa Mikael till britten Frank Attoh, flyttat från Vasa till Helsingfors, och dragits med en massa skador.

Bäck tog förra året sitt andra raka FM-guld med sommarens längsta skutt 793 i Jyväskylä.

– På grund av problemen under vintern och vårvintern kom jag igång med normal träning först i början av maj. Vi har byggt upp formen med tanke på att leverera resultat i Kalevaspelen, blickar Bäck redan fram emot FM i Villmanstrand i början av augusti.

Med finns bland annat även trestegshopparen Simo Lipsanen som siktar kunna förbättra sitt rekord 776, Roni Ollikainen som hoppade 786 inomhus i vintras och Arttu Pajulahti som kvalade in till VM 2017 med jättehoppet 810.

Längdtävlingen börjar kl. 18.15

Kristian Bäck hoppar längd, 2018.
Kristian Bäck har haft stora skadebekymmer den senaste tiden. Kristian Bäck hoppar längd, 2018. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Kristian Bäck

Slägga

En olympisk mästare deltar i Jyväskylä. Han heter Dilshod Nazarov, representerar Tadzjikistan och kastar slägga. Nazarov, som vann OS-guld i Rio 2016, går in som utmanare till britten Nick Miller som spräckte 80-metersgränsen i fjol och är världsfyra med 78,39 i år.

Av utlänningarna lönar det sig även att hålla ett öga på den 18-åriga ukrainska juniorvärldsrekordinnehavaren Mykhaylo Kokhan, som är överlägsen i sin åldersklass i världen.

Den inhemska eliten är på plats, med undantag för Vöråveteranen David Söderberg. 33-åriga Tuomas Seppänen har sällskap av omkring tio år yngre Aleksi Jaakkola, Henri Liipola, Aaron Kangas och Roope Auvinen.

I damsläggan medverkar förra årets EM-kastare Krista Tervo och Inga Linna, samt ett koppel ännu yngre förmågor i bland annat tonårstalangerna Sara Killinen och Silja Kosonen.

Herrtävlingen startar kl. 18.00 och damtävlingen kl. 19.35

Jyväskyläs GP-tävlingar sänds på TV2 och Yle Arenan kl. 18.30–21.00, och refereras på svenska av Janne Isaksson och expertkommentator Otto Ylöstalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport