Hoppa till huvudinnehåll

Personlig utmärkelse skulle smälla högt för Aleksander Barkov – men att vinna med laget är större: ”I något skede vill man vinna den stora bucklan”

Aleksander Barkov med pucken.
Aleksander Barkov är nominerad till Lady Byng Trophy. Aleksander Barkov med pucken. Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports ishockey,NHL,Aleksandr Barkov, Jr.

För tredje gången på fyra år är Aleksander Barkov nominerad till Lady Byng Trophy. Tidigare har han fått gå hem tomhänt men är det nu tredje gången gillt? Det är ett bevis på att man har gjort något bra, säger Barkov inför prisgalan.

Under natten till torsdag samlas NHL-spelarna i Las Vegas där den årliga prisgalan går av stapeln. En finländare har chansen att kamma hem ett pris.

Aleksander Barkov är nominerad till Lady Byng Trophy – den mest sportsliga och gentlemannamässiga spelaren.

Det är tredje gången som Barkov är nominerad till det här priset. 2016 förlorade han mot Anze Kopitar och i fjol fick han se William Karlsson ta hem priset.

Finländaren kommer till prisgalan med sin bästa säsong i bagaget. Han gjorde 96 poäng på 82 matcher i grundserien men skulle gärna byta ut en personlig utmärkelse mot något stort med laget.

– Om man blir nominerad till ett pris är det ett bevis på att man har gjort något bra. Den här trofén skulle betyda mycket men i något skede vill man vinna den stora bucklan som St. Louis gjorde och vara här på grund av det och inte enbart för ett personligt pris, säger Barkov inför prisgalan.

Förutom Barkov är Sean Monahan och Ryan O´Reilly nominerade till Lady Byng Trophy.

Om Barkov får kliva upp på scenen och ta emot priset blir han den andra finländaren att vinna Lady Byng Trophy. 1985 gick priset till Jari Kurri.

Hoppa över Twitterpostning

Att titta på slutspelsmatcher gav motivation

Florida Panthers missade playoff för tredje året i rad och i stället för att spela matcher har Barkov följt med slutspelet från tv-soffan. Det han såg lagen göra ska han ta med sig till nästa säsong.

– Jag såg så många matcher som jag bara kunde och jag lärde mig mycket av lag som Boston, Columbus och Carolina.

– Det handlar om att ha bra kemi i laget och spelarna jobbar för varandra. Det är så man vill ha det i det egna laget, säger han.

Barkov vet vad som krävs för att Florida ska bli ett lag att räkna med i framtiden.

– Man måste jobba väldigt hårt. Om man vill ta sig till toppen och stanna där måste man jobba ännu hårdare än alla andra.

– Det är lätt att vara bra i en match men mycket svårare att vara det hela tiden. Det är vad jag vill göra och det vi som ett lag måste göra, avslutar Barkov.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport