Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Passagerarna riskerade att sugas in i flygplansmotorn under evakuering på Helsingfors-Vanda flygplats

Flyget till Prag från Helsingfors måste evakueras på grund av rök i kabinen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Flyget till Prag från Helsingfors måste evakueras på grund av rök i kabinen på Helsingfors-Vanda flygplats. Flyget till Prag från Helsingfors måste evakueras på grund av rök i kabinen på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Lehtikuva Helsingfors-Vanda flygplats,Olycksutredningscentralen

I början av augusti 2018 skadades 26 personer lindrigt i samband med en evakuering av Czech Airlines flyg OK481.

Evakueringen påbörjades efter att rök upptäcktes av passagerarna och flygvärdinnorna.

Olycksutredningscentralens rapport avslöjar brister i evakueringen på Helsingfors-Vanda flygplats.

Enligt rapporten påbörjades evakueringen när planets motorer fortfarande var i gång, vilket resulterade i en farlig situation där passagerarna riskerade att bli insugna i planets motorer.

I rapporten kommer det fram att flygplanets befälhavare inte vidtog rätta åtgärder under evakueringen. Bland annat följdes inte rätt ordningsföljd under evakueringen och evakueringssignalen kopplades på trots att motorerna var igång.

Befälhavaren gav inte heller order om evakuering, vilket orsakade förvirring bland passagerarna.

En del av passagerarna trodde att de skulle gå av planet normalt. Detta resulterade i att vissa passagerare blockerade gången och barn blev nedtrampade. Evakueringen fördröjdes ytterligare av att handbagage togs med.

I rapporten konstateras också att det finns brister i både evakueringsutbildningen för kabinpersonal och i ankomsten av räddningspersonal till olycksplatsen.

Olycksutredningscentralen rekommenderar flera förbättringar i rutinerna för att undvika att liknande situationer inträffar i framtiden. Förbättringarna gäller både flygbolagen, plantillverkaren Airbus och Helsingfors-Vanda flygplats.