Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Sysselsättningsmålet på 75 procent är bara början

Ett öppet kontorslandskap.
Regeringens sysselsättningsmål handlar om att bevara välfärden i en tid då Finlands befolkning åldras. Ett öppet kontorslandskap. Bild: Kalle Niskala / Yle kontor,Kontorslandskap,öppna kontorslandskap,arbetsliv,arbete

Statsminister Antti Rinne (SDP) anser att det är möjligt att nå regeringens mål om en sysselsättningsgrad på 75 procent i Finland år 2023.

I sitt tal på regeringens och arbetsmarknadsorganisationernas seminarium på Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen lovade Rinne att regeringen kontinuerligt bland annat vid budgetförhandlingar kommer att följa upp sysselsättningsläget.

- Vid behov kommer man att vidta målmedvetna åtgärder för att nå målet, sade Rinne.

75-procentsmålet är dessutom bara ett första steg och på 2040-talet borde sysselsättningsgraden enligt Rinne vara över 80 procent för att man ska kunna ha en välfärdsstat ens på nuvarande nivå.

Rinne sade att finländarna inte har råd med ett Finland där man bara chillar (det vill säga tar det lugnt). Det kan med andra ord bli aktuellt även med åtgärder där man manar på folk att söka jobb.

Sysselsättningsgraden är viktig i och med att befolkningen åldras, vilket ändrar den så kallade försörjningskvoten.

Finansminister Mika Lintilä (C) framhöll i sitt tal att frågan om försörjningskvoten kommer att vara mycket svår och ett återkommande problem för de kommande regeringarna under de närmaste 20-30 åren.

Viktigt att alla lär sig att lära sig

Ledarna för arbetsmarknadsorganisationerna ansåg bland annat att det egna kunnandet ständigt måste utvecklas under hela arbetskarriären.

- Det är viktigt att alla lär sig att lära sig. Med en utbildning klarar man inte av en karriär på 45 år, sade fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Finlands näringsliv EK ansåg att man borde locka utländsk arbetskraft till Finland. Speciellt utländska studerande ser EK som en lovande resurs.

- Företagen måste göra mer för att studerandena ska bli integrerade och stanna här, sade EK:s ordförande Jyri Häkämies.

Tjänstemannafacket STT:s ordförande Antti Palola berömde för sin del regeringens planer på att öka sysselsättningen bland dem som inte klarar av att arbeta på heltid.

- Det finns en väldig potential i den gruppen. Vi behöver alla individer för att bygga upp den finländska välfärden, sade Palola.

Källor: STT, Statsrådet

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes