Hoppa till huvudinnehåll

Rockperry återvände till Vasa efter en paus på nio år ‒ artisterna var nära att bli strandade på Helsinfors-Vanda flygplats

Dregen i närbild på scen.
Backyard Babies var en av huvudartisterna på årets Rockperry ReLoad (arkivbild). Dregen i närbild på scen. Bild: All Over Press Dregen,Backyard Babies

Evenemanget nådde inte upp till publikmålsättningen, men arrangören är nöjd med slutresultatet och det nya varumärket.

När Rockperry ReLoad sparkade igång i lördags fick evenemangets arrangör Jouni Jaskari svettas lite extra ett tag. Hälften av artisterna var nämligen nära att bli försenade till spelningen på grund av ett inställt flyg.

Det är nio år sedan man senast ordnade Rockperryfestivalen i Vasa. Då stod bland andra Eppu Normaali, Lauri Tähkä & Elonkerjuu och Kolmas Nainen som artister.

I år gjorde festivalen comeback under namnet Rockperry ReLoad, med ett musikaliskt tyngre artistutbud än tidigare. Huvudartist var amerikanska Skid Row. Från Sverige kom hela tre band för att uppträda: Eclipse, Hardcore Superstar och Backyard Babies.

De tre svenska banden kom med samma plan till Helsingfors-Vanda flygplats. Därifrån var det meningen att de skulle ta ett anslutande flyg till Vasa. På grund av ett tekniskt fel blev dock anslutningsflyget inställt.

– Det kändes tillfälligt som att jag skulle få en hjärtattack, beskriver festivalpromotorn Jouni Jaskari.

Det behövdes fantasi och goda idéer för att få banden till Vasa i tid.

Bilar och lagstadgade pauser

Eclipse, som stod först i tur att gå upp på scenen av de tre banden, hyrde en paketbil och körde iväg mot Vasa. Till de två övriga banden och deras sällskap ordnades busstransport. På grund av busschaufförens lagstadgade paus avbröts resan dock i Jalasjärvi, där personbilar väntade för att hämta bandmedlemmarna och föra dem till Vasa.

Man med huvtröja och solglasögon står framför ett tält.
Promotorn Jouni Jaskari är nöjd med evenemanget som helhet. Man med huvtröja och solglasögon står framför ett tält. Bild: Jakob Lillas / Yle Vasa,jouni jaskari

Enligt Jaskari fungerade arrangemangen sist och slutligen så smidigt att såväl artister som publik knappt märkte av förvirringen. Låt vara att Eclipse soundcheck genomfördes utan att bandet var på plats. Tidtabellen försenades endast med en kvart.

– Vi fick alla på plats i tid. När utgångsläget är positivt och man sedan lyckas övervinna svårigheter så blir slutresultatet ännu mer värdefullt. Det hör till att det alltid ska inträffa oväntade saker i sådana här projekt, säger Jaskari.

Skid Row och försvunna instrument

En kort stund efter de svenska bandens logistiska utmaningar kom ett meddelande om att huvudartisten Skid Rows instrument var på villovägar. Utrustningen kunde inte levereras till Vasa i tid, så spelningen genomfördes med instrument som man lånade av Backyard Babies. Av allt att döma klarade proffsmusikerna spelandet exemplariskt även på lånade instrument.

Som helhet är arrangören nöjd med nylanseringen av evenemanget. Publiksiffrorna nådde inte upp till målsättningen, men man lyckades med att skapa en ny profil och ett nytt varumärke för evenemanget.

– De orkestrar som uppträdde är sådana som vi utgick ifrån att man inte bongar på varje festival, summerar Jaskari.

Även samarbetet med FestiVilla visade sig vara lyckat. Det fanns ett behov av att dela sakkunskap.

Jaskari kan inte ännu säga ifall Rockperry ReLoad kommer att ordnas i Vasa även nästa år. Ifall det gör det ser Jaskari dock gärna att samarbetet med FestiVilla fortsätter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Rockperry ReLoad palasi yhdeksän vuoden tauon jälkeen Vaasaan - artistit olivat jäädä Helsinki-Vantaan lentokentälle, skriven av Sebastian Björklund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten