Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå träffar gamla bollhallens byggare - politiker undrar om hallen kunde användas några år till

Sjundeå bollhall
Den gamla bollhallen är i dåligt skick. Sjundeå bollhall Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,sjundeå bollhall

Det finns ett stort behov att snabbt ersätta den gamla bollhallen som nyss stängde av säkerhetsskäl.

- Den gamla bollhallens byggare ska besöka Sjundeå nästa vecka, berättar Rabbe Dahlqvist (SFP), ordförande för tekniska nämnden som diskuterade möjliga lösningar på sitt möte på tisdagen (18.6).

Nämnden var enligt Dahlqvist rätt enig om att det i Sjundeå nu måste utredas vad som kunde fungera som förstahjälpen då en av kommunens träningslokaler oväntat togs ur bruk.

- Vi tog inga beslut men idéerna var många. Kunde man till exempel renovera hallen tillfälligt så den får några år till, kan man riva hallen och på dens grund bygga något tillfälligt?

Nämnden undrar också om planen att ersätta gamla bollhallen med en större hall i det nya skolcentrumet är den bästa lösningen på längre sikt.

- Eller borde vi i stället bygga en ny hall?

Helikopterbild av Sjundeå bollhall
En ny hall (gröna) byggdes för några år sedan bredvid den bollhall som nu har stängts på grund av säkerhetsskäl. Helikopterbild av Sjundeå bollhall Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,drone camera,Västnyland,drone

Nämnden samlas till ett extra möte nästa vecka och då hoppas politikerna på utredningar som ger mera information, till exempel en kostnadskalkyl på vad det skulle kosta att förlänga hallens livslängd med några år, tills det finns något nytt att ersätta den gamla hallen med.

- Gamla hallens byggbolag ska vara med på mötet så vi kan ställa frågor till dem.

Det kokar i Sjundeå

Stängningen av den gamla bollhallen, byggd i början av 1980-talet, är ingen liten sak, förklarar Dahlqvist.

- Vi har blivit nerringda av föreningarna. Det är jättestor sak för lilla Sjundeå.

Det är inte bara handboll man spelar i Sjundeå. Den gamla hallen används för sådant som innebandy, juniorfotboll, judo, ungdomsverksamhet och olika hälsofrämjande grupper.

Sommaren går men sedan blir det bråttom

De kommunala beslutsprocesserna tar sommarpaus efter midsommar. Det blir svårt att ta något beslut innan dess eftersom ett beslut förutom tekniska nämnden också skulle involvera kommunstyrelsen.

Nu på sommaren går det delvis att träna utomhus men nya tillfälliga lösningar brådskar menar Dahlqvist.

Ett nygrundat hallbolag byggde en ny hall i Sjundeå för några år sedan. Men den täcker inte hela behovet av träningslokaler i kommunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland